Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feiret barnehage-seieren med Jens

Etter kveldsstell og kos med datteren Una (5 uker) feiret Trond Giske i natt en av sine største politiske seirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stolt partileder Jens Stoltenberg skålte villig i høye hvitvinsglass da Trond Giske i går kveld ankom Arbeiderpartiets sommerfest.

Fornøyd sjef

- Trond har gjort en kjempebra innsats, og jeg er storfornøyd. Han er en kompromissets mann, selv om mange kanskje ikke hadde trodd det, sier en smørblid Jens Stoltenberg til Dagbladet. - I løpet av 2 1/2 år trenger ingen å være bekymret for ikke å få barnehageplass. Det betyr enormt mye for småbarnsforeldre. Dessuten vil mange spare mye penger når maksprisen innføres. Dette er historisk. Sju partier er enige om barnehagepolitikken, sier en fornøyd Trond Giske. Datteren Una skal selv begynne i barnehage neste år. Da til en makspris på 2500 kroner.

- Har du vært ekstra motivert i disse forhandlingene i og med at du selv er nybakt far? - Barnehagepolitikken er noe jeg har vært opptatt av lenge, men det er klart at hele denne problematikken er blitt veldig mye mer konkret etter at jeg selv fikk barn. Etter at barnehageavtalen var i boks, haglet det med lovord fra forhandlingspartnerne for innsatsen Giske har gjort som saksordfører.

Lovord

Omstridte Giske - mannen som tidligere har blitt beskyldt for å være både sta og egenrådig - blir nå betegnet som konstruktiv og en brubygger gjennom hele forhandlingene. - Jeg har kanskje forandret meg litt. Jeg er fortsatt sta, men er kanskje litt mer tålmodig og litt mindre krass enn jeg var før. Kanskje har jeg fått vist fram nye sider ved meg selv gjennom disse forhandlingene, sier han.

Morgenstell

For stortingsrepresentanten Trond Giske er jobben som saksordfører i barnehagereformen en svenneprøve. - Om det er den største politiske jobben jeg har hatt, vet jeg ikke. Det var også krevende å forhandle fram 10000 i økt stipend med finansministeren da jeg var utdanningsminister. Men dette har uten tvil vært en stor og vanskelig jobb.

Slik blir barnehagetilbudet

Dette er regjeringspartiene og opposisjonen enige om:

Mer til investeringer
Investeringstilskuddet økes for å sikre utbygging.

Kommunalt ansvar
Kommunene får plikt til å sikre nok barnehageplasser, og plikt til å likebehandle kommunale og private barnehager.

Full dekning
Full behovsdekning i løpet av 2005. Det betyr 12000 nye plasser i år og neste år. Statsbudsjettet for 2005 definerer restbehovet.

Maks 1500 kroner
Barnehageprisene skal være maks 2500 fra 1. mai 2004 og maks 1500 fra 1. august 2005.


Maksprisen skal gjelde et standardtilbud i en ordinær barnehage.

Dersom foreldrene vil betale mer for ekstratilbud, kan de gå over makspris.

Frist i 2005
Nås ikke full dekning innen 2005, må man vurdere trinn to av maksprisen, dvs. 1500 kroner, på nytt.

Fritt etter 2005
Barnehagene skal stykkprisfinansieres ut denne stortingsperioden. Etter den tid står partiene fritt. Pr. i dag er det flertall i Stortinget for å gå over til rammefinansiering.

Skattefritak
Det blir skattefritak for arbeidsgiverbetalte barnehager fra 2004.

Unntak
Barnehager som står i fare for nedleggelse, kan, dersom foreldreutvalget går med på det, heve prisene.

FESTET I NATT: En strålende fornøyd Ap-leder Jens Stoltenberg skålte i hvitvin med Trond Giske da han kom på Ap's sommerfest i går kveld. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
UFF DAAA: Ikke bare glede likevel da Romania nærmet seg Norges mål på Ullevaal. Og mens Stoltenberg fortsatt feirer barnehageavtalen, fortviler fotballgale Giske foran TV-skjermen når bortelaget scorer. Giske lukker øynene i fortvilelse. Stoltenberg har åpenbart opplevd verre skuffelser.<!--/BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media