Feiret bursdag med blodbad

41 år gamle Hesham Mohamed Hadayet fra Egypt gikk amok på flyplassen i Los Angeles på bursdagen sin. Politiet ser ikke bort fra at han var tilknyttet en terrororganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadayet kom til USA fra Egypt i 1992, og har bodd i Irvine i California. Han var ikke amerikansk statsborger, men hadde arbeids- og oppholdstillatelse. 41-åringen ble skutt og drept av flyselskapet El Als sikkerhetssjef, Haim Sapir. Sapir selv ble knivstukket under attentatet.

Ifølge førerkortet til Hadayet, ble han født 4. juli 1961. Han er er gift og har minst ett barn, og ble identifisert gjennom fingeravtrykk og informasjon fra biltilsynet.

- Han var bevæpnet med en .45-kaliber pistol som han brukte under attentatet. I tillegg hadde han en 9mm pistol, kniv og ekstra ammunisjon, sier Ron Iden, talsmann for FBI.

Døde i legens armer

Hadayet gikk bort til det israelske flyselskapet El Als skranke ved 21-tida norsk tid i går kveld. Noen øyenvitner har sagt at det oppsto en krangel før skytingen, mens andre sier at Hadayet gikk målbevisst mot skranken og åpnet ild da han var fem meter unna. En kvinne i 20-årene og den 46 år gamle israelske diamantimportøren Yaakov Aminov mistet livet.

Etter at sikkerhetssjefen hadde skutt Hadayet, kastet tre personer seg over attentatmannen. Doktor David Parkus (39), som skulle til Filipinene på ferie, så hele opptrinnet.

En ung sikkerhetsoffiser fra El Al tok tak i Hadayets håndledd, og begynte å bryte med ham. Sekunder seinere løsnet sikkerhetssjef Sapir det dødelige skuddet. Så hoppet tre personer på Hadayet og holdt ham nede.

Doktor Parkus og noen andre passasjerer løp umiddelbart mot attentatmannen for å prøve å redde livet hans. Parkus sparket bort kniven, før han la 41-åringen i armene sine.

- Jeg holdt beina hans i kanskje et minutt. Jeg kjente livet ebbe ut av ham.

Ransaket

Åtte timer etter skytingen, gikk Los Angeles-politiets bombegruppe til aksjon mot en bil på flyplassens parkeringsplass. Etter at det var avklart at det ikke var noen bombe i bilen, ble den grundig undersøkt av teknikere fra FBI. Litt seinere gjennomførte FBI en razzia mot en leilighet i Irvine, der 41-åringen var fra.

Amerikansk politi var raske med å tone ned terrormistanken, mens israelske myndigheter er tilnærmet sikre på at attentatmannen hadde politiske motiver.

- Det virker som terrorisme. Det ser ut som terrorisme. Måten attentatet ble gjennomført på er svært likt andre angrep mot El Al tidligere. Derfor mener vi dette var terrorisme, sier Israels generalkonsul i Los Angeles, Yuval Rotem.

Ingen bevis

Den israelske transportministeren, Efraim Sneh, støtter teorien.

- Flere organisasjoner, spesielt islamske ekstremister, planlegger å slå til mot israelske mål utenfor Israel. Flyplasser er attraktive mål, sier han.

Amerikanske myndigheter er langt mer forsiktige i sine vurderinger. Likevel jobber de nå på spreng for å sjekke om Hadayet hadde tilknytning til ekstremistiske organisasjoner.

- Så langt finnes det ingen bevis for at dette er en terroraksjon. Men vi kan ikke se bort fra det, sier FBIs talsmann Matt McLaughlin.

Kilder: CNN, Reuters, New York Times, AP, Los Angeles Times

DRAPSMANN: Hesham Mohamed Hadayet ble 41 år i går. Han gikk amok på flyplassen i Los Angeles på bursdagen sin.
LIVREDDE: Passasjerene gjemte seg også etter at drapsmannen var skutt. De fryktet at han hadde medsammensvorne.
DREPT: Hesham Mohamed Hadayet ble skutt og drept av sikkerhetssjef Haim Sapir som jobber for El Al.