<strong>FEIRES:</strong>Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il utenfor mausoleet der de ligger begravet. Idag er Nord-Koreas viktigste høytidsdag, Kim Il-sungs fødselsdag.(AP Photo/Alexander F. Yuan)
FEIRES:Kim Il-sung og hans sønn Kim Jong-il utenfor mausoleet der de ligger begravet. Idag er Nord-Koreas viktigste høytidsdag, Kim Il-sungs fødselsdag.(AP Photo/Alexander F. Yuan) Vis mer

Feiret farfar uten raketter

I dag ble farfar Kim Il-sung feiret i Nord-Korea. Han ble formet som kommandant i Maos geriljahær, men hans fødselshjelper som diktator var Stalins bøddel, Laventij Beria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Feiringen har foregått uten at Kim Il-sungs barnebarn, dagens diktator Kim Jong-un, har fyrt av en mellomdistanserakett, slik han har truet med.

Mange regnet med at de siste ukers krigsretorikk skulle krones med nok en rakettoppskyting. I stedet tyder etterretingsrapporter på at det er rolig rundt rakettene og utskytingsrampene.

Stalins bøddel som fødselshjelper Den unge Kim brukte i stedet dagen til et rituelt besøk til Kumsusan-mausoleet der både farfar Kim Il-sung, og far Kim Jong-il ligger balsamert. Imens feiret den privligerte hovedstadsbefolkningen dagen med blomster, røde flagg, og med penklærne på.

I fjor, på Kim Il-sungs 100-årsdag, skulle feiringens høydepunkt være utskytingen av en langdistanserakett. Men det ble en fiasko da raketten gikk i havet rett etter at den ble skutt ut. Feiringen av statens guddommelige grunnlegger endte med et plask i havet.

Nord-Korea er verdens eneste kommunistiske familiedynasti. Statens grunnlegger betraktes som en gud i den ofisielle propagandaen. Men i virkeligheten var Kim Il-sung et barn av omveltningene under 2. verdenskrig. Han var medlem av Mao-Zedongs kinesiske kommunistparti, men det var Sovjetunionens diktator, Josef Stalin, som gjorde den eldre Kim til den han var. Fødselshjelper var en mann som normalt er mer knyttet til menneskers død, nemlig Stalins sjefsbøddel, Lavrentij Beria.

Tok navnet «Solen» Det er ingenting eksepsjonelt ved Kim-dynastiets røtter. Kim Il-sung ble født 15. april 1912 utenfor dagens nordkoreanske hovedstad Pyongyang. Familien på begge sider var protestantisk kristne, og morfaren var prest.

Men Japans krig mot Kina og Korea på 1930-tallet gjorde den unge Kim Il-sung radikal. Han gikk inn i motstandsbevegelsen, og var på 1930-tallet med i den kommunistiske geriljaen i Mandsjuria i det nordlige Kina. I 1935 tok Kim personnavnet Il-sung, som betyr solen. Han hadde stor framgang som geriljakommandant, men i 1940 ble han drevet på flukt av japanske soldater, og havnet i Sovjetunionen.

Her ble han major i Sovjetarmeen, og hans sønn, den senere leder Kim Jong-il, ble født der major Kims avdeling var forlagt, i en landsby utenfor Khabarovsk, i 1943. Det var stormaktsspillet i avslutningen av 2. verdenskrig som skulle gjøre Kim Il-sung til den han ble. Sovjetunionen og USA var enige om sammen å jage japanerne ut av Korea, Sovjet fra nord, og USA fra sør.

«Skapt av intet» Kim Il-sung var ingen koreansk lederskikkelse ved krigens slutt i 1945. Han var en kinesisk, kommunistisk geriljakommandant, og major i sovjetarmeen. Og det var trolig nettopp det at han ikke hadde noen stjerne som koreansk politiker som gjorde at Stalins øyne falt på Kim Il-sung ha da skulle velge leder for den sovjetiskkotrollerte delen av Korea. Sovjetiske embetsmenn har pekt på at Kim Il-sung ble «skapt av intet».

Da hadde Lavrentij Beria møtt Kim Il-sung flere ganger, og gått god for ham overfor Stalin i Moskva. Kim hadde bare åtte års utdannelse, og måtte ha hjelp til å holde sin første tale til Den koreanske kommunistpartiets landsmøte bare tre dager etter at han kom tilbake til Korea etter 26 år på flukt, 22. august 1945.

Med hjelp fra Sovjetunionen ble Nord-Korea bygget som en egen stat, med massiv hjelp til å bygge et forsvar. In 1948 proklameres Nord-Korea som en egen stat. Staten er et ektefødt barn av den ferske kalde krigen.

Startet Korea-krigen Det var trolig Kim Il-sung som startet Korea-krigen i 1950, for å gjenforene Korea med seg selv som leder. Korea ble den første alvorlige konfrontasjonen mellom den kommunistiske og kapitalistiske verden etter 2. verdenskrig. Men Den kalde krigen gjorde at Sør-Korea ikke  kunne gå tapt for USA.

Med et FN-mandat i ryggen støttet USA sørkoreanerne, og i tre år bølget krigen fram og tilbake. Den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang var på et tidspunkt kontrollert av USA og sør, mens den sørkoreanske hovedstaden Seoul, på et tidspunkt var kontrollert av kommunistene i nord. Rundt 3,5 millioner mennesker ble drept, og Maos Kina ble trukket inn i i krigen, mens Stalin satt forsiktig på gjerdet, og nøyde seg med å gi Kim politisk, økonomisk og militær støtte.

Krigen endte der den startet, ved den 38. breddegrad, grensa som fortsatt gjelder mellom nord og sør, i 1953.

Dynastisk statsideologi Kim Il-sung vokste opp som kinesisk geriljakriger inspirert av Mao Zedong, men ble voksen som offiser i Stalins sovjetarme. Hele sitt liv, skulle han spille på - og profittere fra - rivaliseringen mellom de to kommunistiske gigantene. Kim kjente både de kinesiske og de sovjetiske kodene, og bygde sitt land med generøs økonomisk støtte fra både Kina og Sovjetunionen. Han bygde dessuten konsentrasjonsleire etter sovjetiske mønster, og Nord-Korea er idag verdens siste stalinistiske diktatur.

Det sentrale ved den nord-koreanske statsideologien er juche, en hjemmesnekra ekstremt nasjonalistisk ideologi. Helt sentralt står ideen om selvberging, et ideologisk paradoks fordi Kims Korea levde av massiv hjelp fra sine kommunistiske naboer. Juche er opprinnelig en blanding av nasjonalisme, isolasjonisme, autokrati og konfucianisme. Men i virkeligheten er det ikke noe annet enn en ideologisk begrunnelse for Kim-dynastiets krav om total makt. I 1977 erstattet juche marxismen-leninismen som statsideologi.

Fra han kom til makta bygget Kim Il-sung opp en personkult, slik man hadde Stalin-kulten i Sovjetunionen, og etter hvert Mao-kulten i Kina. Forskjellen er at i Nord-Korea så eksisterer denne kulten ennå, og den omfatter også Kims sønn og sønnesønn.

Kim Il-sung døde i 1994. Bunnen var i ferd med å falle ut av hans rike. Sovjetunionens langsomme kollaps fra slutten av 1980-åra gjorde slutt på de økonomiske overføringene. Juche måtte stå på egne bein, noe den ikke gjorde. Fra 1997 begynte en hungersmød som skulle ta livet av to millioner mennesker, nesten ti prosent av befolkningen. Bunnen var falt ut av Kims rike. Men det fikk han aldri vite.

<strong>DAGENS DIKTATOR:</strong> Kim Jong -un har de siste ukene provosert omverdenen med massiv krigsretorikk. Men idag, på farfarens bursdag, har det vært stille.  AFP PHOTO
DAGENS DIKTATOR: Kim Jong -un har de siste ukene provosert omverdenen med massiv krigsretorikk. Men idag, på farfarens bursdag, har det vært stille. AFP PHOTO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer