Feiret freden i stillhet

BELFAST (Dagbladet): Både katolske Falls Road og protestantiske Shankill Road var i går kveld nesten forlatt. På begge sider ville man unngå å provosere motparten, så begge feiret det overveldende ja-flertallet i stillhet. Et krigstrøtt nordirsk folk ønsker fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle valg de siste 20 åra har blitt feiret med kraftige provokasjoner av motstanderne. Langs Falls Road har de feiret med irske flagg, mens protestantene og unionistene har feiret og provosert med Union Jack.

Etter det kraftige ropet om fred i går valgte både republikanere og katolikker å holde seg helt rolige, og det samme skjedde i protestantiske og unionistiske Shankill Road.

Og hvilken seier for fred i Nord-Irland de vanligvis så sosiale og utadvente nordirene kunne feiret!

Sterkt rop

Selv ikke de mest optimistiske hadde ventet at 71,12 prosent ropte et klart ja til fredsavtalen. Men nå er resultatet der, og det var bare taperen og fanatikeren Ian Paisley som ropte «korrupsjon, en kjøpt fred, vekk med pressen og forræderske politikere».

Og folket i Nord-Irland gikk mann av huse for å gi sin stemme for fred. Frammøteprosenten var hele 81,2 prosent, hvilket er sensasjonelt høyt.
Republikanerne var nesten samlet om fred, og det er antydet at over 80 prosent av dem som avga sine stemmer, var for fredsavtalen.

Det er imidlertid kraftig uenighet om hvor stor andel av unionistene som stemte ja til fredsavtalen, men alle partier - bortsett fra Ian Paisleys Demokratiske Unionistparti - var enige om at også et flertall av unionistene stemte ja til fredsavtalen.

Irland

I Irland ble grunnloven forandret i går. Hele 94,4 prosent av dem som avga sine stemmer svarte ja til å forandre grunnlovens punkter om at Irland gjør tertorielle krav på Nord-Irland.

I Irland var frammøteprosenten på bare 55 prosent, men ekspertene hevder at dette skyldes at alle var så overbevist over resultatet på forhånd.
I går arresterte politiet i Irland to menn som hadde sprengstoff i bilen. De to ble arrestert i Dundark, men politiet opplyser at sprengstoffet ikke på noen måte var klargjort for terrorbruk.