Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feiret Jensen-dommen

Den tidligere gangsteren Shahid Rasool forteller til Dagbladet at dommen mot Eirik Jensen ble feiret med bløtkake.

DETTE SKJEDDE: For over seks år siden slo saken ned som en bombe. Først nå er den avsluttet. Slik var dommedagen. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Fredag ble den tidligere politimannen Eirik Jensen (62) i Borgarting lagmannsrett dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikainnførsel. Dette ble feiret med bløtkake av en tidligere profil i Oslos gjengmiljø.

- Jeg kjenner ikke Eirik Jensen, men han vitnet i rettssaken mot meg da jeg ble dømt til tolv års fengsel. Etterpå hørte jeg at de hadde feiret dommen mot meg med bløtkake, sier den tidligere gangsteren Shahid Rasool til Dagbladet.

- Derfor synes jeg at det var naturlig å spise bløtkake nå som han ble dømt, fortsetter Rasool.

Han forteller at det var en venn av ham som kjøpte kaka.

KAKE: Shahid Rasool forteller at Jensen-dommen ble feiret med denne kaka. Foto: Privat
KAKE: Shahid Rasool forteller at Jensen-dommen ble feiret med denne kaka. Foto: Privat Vis mer

- Jævlig bra

I 2002 ble Rasool i Høyesterett dømt til tolv års fengsel for mer enn 100 straffbare forhold. Han er også blitt framstilt som leder av A-gjengen. I seinere tid har Rasool tatt et oppgjør med fortida som gangster, og engasjerer seg blant annet i å hjelpe unge ut av gjengkriminalitet.

Jensen-saken har blitt behandlet én gang i Oslo tingrett og to ganger i Borgarting lagmannsrett. Totalt har det gått over seks år siden Jensen ble pågrepet i parkeringskjelleren på politihuset på Grønland.

- Jeg synes ikke at dette er ei ripe i lakken for politiet. Jeg synes at de har gjort en jævlig bra jobb. Nå har de bevist at loven er lik for alle. Det ville derimot ha vært ei ripe i lakken dersom Jensen hadde blitt frikjent, sier Rasool.

GANGSTER: Gjengveteran Shahid Rasool synes ikke dommen er ei ripe i lakken for politiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GANGSTER: Gjengveteran Shahid Rasool synes ikke dommen er ei ripe i lakken for politiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Utvikling

Han synes at dette vitner om en positiv utvikling, og at ting virker å være annerledes nå enn på 90-tallet.

- Videre tenker jeg at det er naturlig at man bør ser nærmere på de sakene Jensen har vært involvert i, og se om noe kunne ha vært gjort annerledes. Han har jo vært en kjeltring selv.

Jensens forsvarer, John Christian Elden, fortalte til Dagbladet fredag at klienten hans er skuffet over utfallet. Elden sier at han noterer seg at retten ikke tror på noe av det Jensen har forklart.

- Han kan ikke se at retten har gitt noen begrunnelse for dommen. Han får 21 års fengsel for at han har psykisk medvirket til noe, uten at retten sier hva han har medvirket til eller hva han egentlig har gjort som er straffbart, sa Elden og la til:

- Han spurte meg nå: «Hva er jeg egentlig dømt for?» Det kunne ikke jeg svare på.

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

Reaksjoner

Politiinspektør Einar Aas var en av Jensens nærmeste ledere i tida før han ble pågrepet i 2014. Til Dagbladet sier han at han vil vente til det foreligger rettskraftig dom før han vil uttale seg mer om saken.

- Det er tilfredsstillende at alle varslene var berettiget, sier Aas til Dagbladet.

Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde synes at straffeutmåling er riktig.

- Dette er en vond dag for oss som har jobbet med Eirik Jensen og kjenner ham som en dyktig politimann. Når det er sagt, han er kjent skyldig i grov narkotikaforbrytelse og grov korrupsjon, og da er det riktig med lovens strengeste straff, uttaler hun til Dagbladet.

- Svært alvorlig

Politimester i Oslo politidistrikt, Beate Gangås, uttaler at Jensen-saken har vært en påkjenning for hele organisasjonen.

- Dette er en svært alvorlig dom mot Eirik Jensen og en alvorlig sak for Oslo politidistrikt, uttaler hun og fortsetter:

- Uavhengig av om det blir en ekstern gjennomgang er jeg opptatt av at vi skal fortsette å jobbe systematisk med læring og utvikling i Oslo politidistrikt - også når det gjelder ledelse, kultur og holdninger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!