Feiret jul i kirka

Hele kongefamilien, inkludert Mette-Marit Tjessem Høiby, var til stede under årets julegudstjeneste i Holmenkollen kapell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets julegudstjeneste Holmenkollen kapell var trolig litt spesiell for kongeparet og deres barn. I år er det ti år siden kong Olav deltok i sin siste julegudstjeneste i det kjente kapellet.

En høy blå himmel med lav vintersol dannet en vakker ramme rundt gudstjenesten i Holmenkollen kapell 1. juledag. Bare snøen manglet for å gjøre julestemningen komplett.

Hele kongefamilien inkludert Mette-Marit Tjessem Høiby var til stede. Det samme var kong Haralds onkel, prins Carl Bernadotte med sin prinsesse Kristine og kongens danske fetter grev Flemming og grevinne Rut.

Og utenfor kapellet sto en liten blånisse i fireårsalderen og spurte:

- Hvem er det som er kongen da?

Snart 90

Prins Carl, eller onkel Mulle som han kalles i familien, er kronprinsesse Märthas lillebror. Han fyller 90 år den 12. januar. Det var i hans 80-årsdag for ti år siden kong Olav viste seg offentlig for siste gang, bare få dager før han døde.

I år var kronprinsens forlovede med til den tradisjonelle julegudstjenesten i Holmenkollen kapell for første gang. Hun har feiret jul med kongefamilien på Kongsseteren i år. Hennes tre år gamle sønn Marius tilbrakte julaften hos sin far og var ikke med til gudstjenesten.

Før kong Olav døde vekslet kongefamilien med å feire jul på Kongsseteren og på Skaugum. Etter gamlekongens død har Kongsseteren vært fast tilholdssted for den kongelige julefeiringen.

Fullsatt kapell

Holmenkollen kapell var fylt til siste plass da sognepresten i Ris menighet, Ola Rypdal, ønsker de kongelige gjestene velkommen på kirketrappa. Sammen med organist Marit Stray, trompetist Christina Lunde og solist Hilde Sagafoss sørget han for en stemningsfull time i det julepyntede kapellet.

Rypdal viste også fram det nye prosesjonskorset som kapellet har fått i gave av en av Oslos gullsmeder.

I sin preken kom sognepresten inn på den nyreligiøse vekkelsen, og at hver mann ser ut til å finne sin helt personlige måte å tro på.

- Det er in å være litt religiøs, men ikke in å bekjenne seg til kirkens tro, sa Rypdal, som gjerne så flere troende i Guds hus.

(NTB)

Kronprins Haakon hilser på sogneprest Ola Rypdal (til høyre) da kongefamilien ankom Holmenkollen kapell for å delta i den tradisjonelle julegudstjenesten 1.juledag. Prinsesse Märtha Louise (til venstre), Mette-Marit Tjessem Høiby og i bakgrunnen dronning Sonja og kong Harald.
Kronprins Haakon med sin forlovede Mette-Marit Tjessem Høiby på vei ned kirketrappen etter gudstjenesten i Holmenkollen kapell 1.juledag.