Feiret med et kvart glass sjampanje

Erik Solheim er i Cancun-rus. Men nå skal han få miljøsaken på beina hjemme i Norge, og slutte å snakke om kjedelige ting.

GLAD: Erik Solheim er fornøyd etter klimatoppmøtet i Cancun og mener det ble så bra som det kunne bli denne gang. Foto: Anne Marte Blindheim.
GLAD: Erik Solheim er fornøyd etter klimatoppmøtet i Cancun og mener det ble så bra som det kunne bli denne gang. Foto: Anne Marte Blindheim.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN: Erik Solheim har vært oppe hele natten, men smiler fra øre til øre. Resultatet i klimaforhandlingene ble mye bedre enn han hadde våget å håpe.

- Jeg har smilt i hele natt og feiret med et kvart glass sjampanje, sier Erik Solheim.

CO2-prat er ut
Likevel vil han nå skifte taktikk i miljøpolitikken. SV faller på målingene. Halvparten av Norges befolkning er klimaskeptikere. Solheim skal slutte å snakke om kjedelig CO2 og begynne å snakke om vakker natur.

- Det er ikke tvil om at ved siste stortingsvalg gikk alle partier med klima høyt på dagsorden, ned. Venstre ble utradert, sier Solheim, og retter et spark mot miljøbevegelsen:

- En samlet norsk miljøbevegelse bør analysere hvorfor. Miljøbevegelsen må slutte å skyte på de som står dem nærmest. Vi må være positive, sier Solheim til Dagbladet.  

SV har tidligere slått fast at klima er den viktigste saken i vår tid. Nå blir biologisk mangfold like viktig.

- Hvorfor er folk interessert i miljø? Jo, de liker fjell og sjø. Vi må ta mer utgangspunkt i kjærlighet til naturen, sier miljøministeren.

- Får ikke hjertebank
Mongstad og klimakvoter er ut.

- Den norske miljødebatten er dominert av tekniske spørsmål som Mongstad. Selv med så mye som er skrevet om den saken, tviler jeg på at mer enn 15 — 20 prosent av befolkningen kan forklare hva saken handler om. Vi må gjenreise den positive linjen om hvor givende det er med kontakt med naturen. Det handler om å ta vare på jordkloden. Kvotesystemet er saklig og viktig, som skattesystemet, men det er ikke lett å få hjertebank av det. Det får man av dyr, planter, fantastisk natur og av sterke mennesker som prøver å klore seg fast etter en syklon. Vi må få fram disse historiene, og vi må vekk fra teknospråket, sier Solheim.

Vil nå flere
Slik tror han at SV kan nå flere velgere.

- Mange av de som benekter klimaendringer er opptatt av natur og driver med laksefiske eller elgjakt, sier Solheim.

Han mener det handler om å se de to miljøsakene i sammenheng. Derfor mener han Norges regnskogsatsing er et perfekt tiltak.

- Synes du Stoltenberg er for opptatt av tekniske ting?

- Jeg synes vi utfyller hverandre. Det er veldig godt å ha en statsminister som kan klimatemaene, sier Solheim.

Både Stoltenbergs finansieringsplan, CO2-fangst og hjertesaken regnskog er blitt en del av den nye Cancun-enigheten. Norge har fått mye av æren for det.

- SV er drivkraften
- Har Jens Stoltenberg tatt for mye av æren for skogprosjektet?

- Jens og jeg trenger hverandre. Vi er drivkraften i regnskog og barnehageutbygging, men det er et fellesskap. Det er et ordtak som heter at du kan få til alt hvis du er villig til å dele æren for det, sier Erik Solheim.

Solheim er ikke opptatt av at SV skal skille seg fra Ap i miljøpolitikken.

- Hvis vi skal bruke tid på det, er vi dømt til å tape. Vi må fokusere på å bli bedre selv, sier Erik Solheim.