Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feiret med mamma

I tre år har Kieu Tran (27) kjempet for at 98 vietnamesiske flyktninger skal få komme til Norge. I går kveld feiret hun seieren med vietnamesisk mat og mamma Cam Hoa Quach.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Når jeg ser dem på Gardermoen, da skal det virkelig bli fest, sier Tran.

I går kveld ble hun hyllet av familie og venner på et vietnamesisk spisested i Oslo.

-  Jeg er så stolt, sier mamma Cam Hoa. Hun greier nesten ikke ta øynene bort fra datteren.

I tre år har 27-åringen kjempet for at en gruppe vietnamesiske flyktninger på Filippinene skal få komme til Norge. I går fikk hun endelig betaling for strevet.

-  42 av de 98 flyktningene på Filippinene er barn under 16 år. Nå skal de få gå på skole. De skal få leve som andre barn. Det er tanken på dette som har vært drivkraften i alle disse åra, sier Tran, og taster vilt på mobilen.

Tørket tårer

Sms etter sms ble i går sendt til slekt og venner på Filippinene, som i over 15 år har levd som statsløse flyktninger på øya Palawan. Og snart kom svarene.

«Er jeg med?» sto det på en meldingene.

GRÅT AV GLEDE: Vietnameserne i Oslo jublet da det ble klart at flyktningene på Filippinene får komme til Norge. Alle foto: Jeanette Landfald
GRÅT AV GLEDE: Vietnameserne i Oslo jublet da det ble klart at flyktningene på Filippinene får komme til Norge. Alle foto: Jeanette Landfald Vis mer

-  Jeg greier ikke helt å forstå at det faktisk er sant, sier Kieu.Men resultatet fra avstemningen er soleklart: 53 stortingspolitikere stemte for å la vietnameserne få komme til Norge. 47 stemte mot.

-  Du har gjort det umulige mulig. Du har klart å få et stortingsflertall til å gi 98 mennesker en

ny start, sa Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), da hun møtte hovedpersonen på Løvebakken etter avstemningen.

Og litt bortenfor sto Venstres nestleder, Olaf H. Thommessen, og gråt.

-  Jeg er jævlig rørt, sa Thommessen til Dagbladet, og snudde seg bort for å tørke tårene. Hans mor, Annette Thommessen, var sterkt engasjert i å hjelpe båtflyktningene på 70- tallet, og takket være henne ble flere hundre vietnamesere reddet av den norske båten «Lysekil». Gårsdagens beslutning gjør at ytterligere 98 av båtflyktningene skal få komme i havn i Norge.

Partinederlag

Bare Arbeiderpartiet og Høyre stemte mot forslaget om særloven, som skal gi oppholdstillatelse for flyktningene som har slektninger i Norge.

Ap\'s Signe Øye fremmet det private forslaget, men i går måtte hun følge partilojaliteten og stemme mot.

-  Stemte du med et tungt hjerte?

-  Nei, slik kan man ikke tenke. Arbeiderpartiet var mot at disse flyktningene skulle tas innenfor flyktningkvoten. Men det er bra det gikk som det gikk, konkluderer Øye.

Nå skal regjeringen utarbeide særloven, som trolig behandles i Stortinget til våren. Det betyr at flyktningene på Filippinene trolig kan komme til Norge til høsten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media