Feiret med tacos og vin

HAMAR/GJØVIK (Dagbladet): Innimellom de mange gledestårene feiret ekteparet Per Kristian og Veronica seint i går kveld løslatelsen med tacos og vin sammen med slektninger og forsvarere. Nå er Per Kristian og Veronica spent på mottakelsen de får i lokalsamfunnet når de vender tilbake til Orderud gård om 2- 3 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter de hete omfavnelsene og det lidenskapelige kysset på trappa til Hamar kretsfengsel i går ettermiddag, fikk ekteparet konsentrere seg om hverandre - for første gang på fem og en halv måned. Seint i går kveld satt Per Kristian og Veronica Orderud i trygge omgivelser, på hemmelig sted, sammen med nære slektninger og forsvarerne Ina Strømstad og Cato Schiøtz.

- Etter så mange måneder i varetekt, er dette helt uvirkelig, sa ekteparet i går kveld.

Taco og vin

Forsvarer Cato Schiøtz var i svært godt humør ved 22.30-tida:

- Her er det god stemning. Vi feirer med tacos og et glass rødvin. Nå gleder ekteparet seg til å se igjen naboer og slektninger, men livet normaliserer seg ikke når de kommer tilbake til Orderud gård.

I samråd med sine advokater hadde ekteparet bestemt seg for ikke å si noe til media i går. Følelsene kunne ikke beskrives likevel. Per Kristian kjempet med tårene der han sto på trappa utenfor fengslet. Veronica var et eneste stort smil fra hun ble kjørt inn i fengselsgården, til de sto i het omfavnelse på trappa. Så kjørte de bort. I hver sin bil. Seinere på kvelden ble det mange gledestårer. Men i går kveld begynte de å tenke på hva som venter dem når de returnerer til Sørumsand, den lille bygda i Akershus.

- De er spente på reaksjonene de får i lokalsamfunnet og på hvordan det vil være å komme tilbake til garden etter så mange måneders fravær, sier advokat Ina Strømstad.

Ingen frifinnelse

Kvart over fem i går ettermiddag kunne Veronica Orderud forlate Gjøvik kretsfengsel. Hun ble hentet ut av advokat og medforsvarer Ina Strømstad, som kjørte henne direkte til fengselet i nabobyen Hamar for å møte Per.

Veronica smilte bredt på vei ut gjennom fengselsporten i Gjøvik. Og enda mer på vei inn til Hamar kretsfengsel, der ektemannen var intetanende om den siste dramatiske dragkampen mellom politiet og lagmannsretten.

- Jeg sparte ham for den ekstra belastningen, forteller Schiøtz, som ikke i sine villeste fantasier hadde trodd at politiet skulle påkjære nok en gang.

Veronica og Per Kristian Orderud fikk 15 minutter til å samle seg, alene på et besøksrom, før de klokka 19.15 forlot fengselet sammen med sine respektive advokater. Begge rettet en inntrengende bønn til pressen om å la paret være i fred.

- Vi er veldig lettet og glade. Men dette er en løslatelse, ingen frifinnelse, påpeker Cato Schiøtz.

Advokat Ina Strømstad tilbrakte hele dagen på cella hos Veronica.

- Vi var svært optimistiske mens vi ventet på lagmannsrettens avgjørelse. Da meldingen kom, brøt Veronica ut i spontan gledesgråt. Jeg dro på byen for å handle for henne mens hun pakket sakene sine, forteller Strømstad.

Vantro Veronica

Veronica reagerte med vantro da hun fikk beskjed om at politiet påkjærte kjennelsen.

- Jeg oppfatter det som panisk og må spekulere på om det var et nytt forsøk på hale ut varetektstida. Når politiet nå har holdt på i seks måneder med 30 etterforskere på det meste, burde de ta lærdom av det som har skjedd, sier Ina Strømstad.

Advokat Cato Schiøtz gir lagmannsretten honnør for å ha stått mot politiets ønsker om oppsettende virkning, som ville betydd fortsatt fengsling.

- Det vitner om styrke. Jeg håper nå at politiet trekker kjæremålet til Høyesterett, sier Schiøtz.

Advokat Ina Strømstad mener det er utopisk at Høyesterett skulle komme til en annen konklusjon enn lagmannsretten.

- Må få være i fred

- Men nå er det uansett viktig at ekteparet for lov til å være i fred for pressen og la inntrykkene synke inn. Det er svært mange tanker som må sorteres etter nesten et halvt år i varetekt, sier Strømstad til Dagbladet.

GLEDEN: Veronica og Per Kristian Orderud viste sin gjensynsglede for offentligheten da Veronica hentet ektemannen ut fra Hamar Kretsfengsel i går ettermiddag.