Feiret med whisky og Leninbyste i isødet

Britiske polfarere fant Sovjets arv i Antarktis. Se bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den britisk-kanadiske ekspedisjonen Teamn2a satte seg som mål å nå Antarktis mest fjerntliggende sted, 3800 meter over havet, uten mekaniske hjelpemidler.

Gruppen på fire startet den 1770 kilometer lange ferden i begynnelsen av desember og bruker ski og drager til å dra dem bortover isen. Det gjenstår rundt 320 kilometer, som de håper å gjennomføre de neste dagene.

Lenin ventet dem

Team N2i, bestående av Henry Cookson, Rory Sweet, Rupert Lonsdon og guiden Paul Landry reiste til Cape Town i Sør Afrika og der«»fra videre sørover til Antarktis. Dagene er 14 til 16 timer lange og kulden begynner nå å ta på kroppen, forteller Henry Cookson til BBC. Det er usikkert hvor lang tid resten av turen vil ta.

- Det finnes heller ikke værmeldinger her nede fordi det ikke finnes nok informasjon til å sette sammen en, sier Cookson.

Punktet gruppen har nådd var i 1958 målet for en russisk forskningsekspedisjon gjort med store beltebiler. Russerne etterlot seg et hus og en gullfarget byste av Sovjets tidligere revolusjonære diktator Vladimir Lenin. Bysten står på pipen til den gamle basen og Lenin speider ut over det golde isødet. De polfarerne feiret at målet var nådd med en slurk whisky.

Basen begravd

Bysten er myteomspunnet. Andre ekspedisjoner som har vært på ferde i området har tidligere hevdet at den ikke fantes der. Med bildene som ekspedisjonsmedlemmene har sendt hjem er Lenins tilstedeværelse endelig bevist engang for alle. Den russiske basen står det ikke like godt til med.

ARTIG SKUE: Flere steder i det gamle Sovjet har man fjernet Lenin-statuene. Men på sydpolen står Lenins byste i god behold. Foto: Teamn2a
ARTIG SKUE: Flere steder i det gamle Sovjet har man fjernet Lenin-statuene. Men på sydpolen står Lenins byste i god behold. Foto: Teamn2a Vis mer

- Den er begravd under fem meter snø, forteller guiden Paul Landry til Edmonton Journal i et intervju over satellittelefon.

Lange avstander
KITING: Gruppa flyr med drage, eller kite, over viddene.
TRE I FØLGET Tre briter og en kanadier har lagt ut på langtur og møtte Lenin underveis.
BOSTED: Ekspedisjonsmedlemmene bor i telt på turen, før de skal returnere med fly.