Feiret norsk fredsinnsats

SATTAHIP: - En stor dag for norsk diplomati, sa statssekretær Vidar Helgesen (H) etter at partene i Sri Lanka-konflikten i går hyllet Norges meklerinnsats.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke siden Oslo-kanalens dager i Midøsten har Norge høstet større internasjonal anerkjennelse.

Seremonien, som markerte begynnelsen på den historiske sjansen partene på Sri Lanka har til å skape fred, startet ved at spesialrådgiver Erik Solheim tok ordet. Med væpnede soldater rundt, 140 diplomater og 250 pressefolk fra hele verden foran seg, styrte Solheim programmet.

Både den singalesiske og den tamilske delegasjonslederen slo i sine innlegg fast at de aldri hadde kommet så langt i fredsprosessen uten Norges hjelp.

- Finesse, profesjonalitet, finfølelse og hardt arbeid har preget representantene for den norske regjeringen, spesielt statssekretær Helgesen, spesialrådgiver Solheim og ambassadør Jon Westborg, sa statsråd G.L. Peiris.

- Vil lykkes

Den tamilske motparten, Anton Balasingham, var sikker på at de ville lykkes når de hadde Norge som hjelper.

Som siste taler minnet Vidar Helgesen om at det vil komme tilbakeslag på veien mot fred.

- Norges hjelp er ikke nok. Hele det internasjonale samfunnet må bidra, sa statssekretæren og ba diplomatkorpset om å støtte fredsforsøket moralsk og økonomisk.

Erik Solheim fikk imidlertid siste ord da han helt til slutt, med det karakteristiske gutteaktige engasjementet, ba folk tenke over at politikk handler om folk.

Symbolet på fred

- Ansiktet på mannen som i vinter endelig ble gjenforent med kone og barn er det fremste symbolet på fred vi kan tenke oss, sa Solheim, før den tidligere sosialistlederen ba forsamlingen «å gå hjem og be om fred til gudene dere respekterer».

Tidligere i seremonien siterte han Winston Churchills berømte ord fra andre verdenskrig: «Dette er ikke slutten. Det er ikke engang begynnelsen på slutten, men slutten på begynnelsen.»

Helgesen på sin side påkalte Mahatma Gandhi: «Det finnes ikke en vei til fred. Fred er veien.»

Da forsamlingen klappet for Solheim og de andre, var observatørene fra Sri Lanka synlig rørt over både norske og hjemlige ord.

Borgerkrigen på Sri Lanka

  • Siden 1983 har LTTE-geriljaen (De tamilske tigrene) kjempet for en egen tamilsk stat nord og øst på Sri Lanka. Det er her den tamilske befolkningen er i flertall.
  • Rundt 18 prosent av de 19,4 millioner innbyggerne i landet er tamiler. 74 prosent er singalesere.
  • Det har vært flere mislykte forsøk på å få partene til forhandlingsbordet på Sri Lanka. I mai 2000 reiste Erik Solheim til landet som Norges spesialutsending. Forhandlingene brøt sammen sommeren 2001.
  • Den 18 år lange borgerkrigen har kostet mer enn 60000 menneskeliv.
  • I desember i fjor innførte begge parter våpenhvile.

Fortjener rosen

Asia-korrespondenten for Channel Four News, Ian Williams, var sjenerøs.

- Norge fortjener definitivt rosen de har fått her i dag. Mens svært mange andre land har brukt 11. september til å unnskylde enda mer vold mot sine rivaler, har Norge lagt til rette for at det motsatte har skjedd på Sri Lanka. Norge representerer i virkeligheten interessene til det internasjonale samfunnet, hevdet Williams, som sammen med flere japanske, indiske og amerikanske reportere var forbauset over at Dagbladet var eneste norske medium til stede.

- Historisk

Vidar Helgesen var svært fornøyd da det hele var over.

- Det er historisk at partene møtes på denne måten og våpenhvilen holder. Det er ikke så mange suksesshistorier i verden for tida.

- Hvordan vil dere bruke denne anerkjennelsen til å tjene norske interesser?

- Det er ikke slik at vi kjøpslår med vår suksess. Norsk utenrikspolitikk tjener på at vi nyter tillit og har et godt omdømme. Dessuten viser 11. september at konflikter i fjerntliggende strøk kan ramme vår del av verden, sier han.

Helgesen bekrefter at Norge vil øke sitt engasjement på Sri Lanka. Det vil vise seg allerede i neste års statsbudsjett.

Norsk suksess: Erik Solheim og hans norske diplomatstab satte seg i går ned sammen med den singalesiske og den tamilske delegasjonslederen for å ta fatt på de historiske forhandlingene. I bakgrunnen hilser sjefforhandler G.L. Peiris og de tamilske tigrenes talsmann, Anton Balasingham.