Masseskytingen i Oslo

Feiret pride med Kåre: - Prøvde å ringe ham

Egil Kareliussen feiret Pride med avdøde Kåre Arvid Hesvik fredag 24. juni. Selv var han bare et steinkast unna stedet hvor kompisen ble brutalt drept.

FEIRET SAMMEN FREDAG: Egil Kareliussen beskriver avdøde Kåre Arvid Hesvik som en nær venn. Fredag 24. juni, bare timer før Hesvik ble skutt og drept, feiret de pride sammen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEIRET SAMMEN FREDAG: Egil Kareliussen beskriver avdøde Kåre Arvid Hesvik som en nær venn. Fredag 24. juni, bare timer før Hesvik ble skutt og drept, feiret de pride sammen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg prøvde å ringe Kåre i halv to, totiden. Det bare ringte og ringte. Da tenkte jeg at det kunne være alvorlig, jeg fikk en dårlig følelse.

Dagen etter fikk Kareliussen vite at hans nære venn Kåre sannsynligvis var en av de to som ble skutt og drept.

- Det var et sjokk.

Feiret i Pride park

Kareliussen hadde fått fri fra jobb fredag, for å feire Pride. Han hadde gledet seg lenge. Om formiddagen dro han til sentrum for å klippe seg, og Kåre ringte ham da han var på vei til frisøren.

- Jeg møtte Kåre og noen andre i Pride park etterpå. De dro videre for å se show på Latter, men jeg hadde ikke billett og dro hjem for å spise litt.

Et par timer etter dro Kareliussen tilbake til sentrum for å møte Kåre Hesvik og de han var med. De møttes på Trappa bar på C. J. Hambros plass i nitiden, og etter hvert skiltes de lag - Kareliussen dro til César bar og Kåre dro til Per på hjørnet.

- Herregud, hva skjer nå

Det skulle bli skjebnesvangert.

- Kvart over ett hørte jeg plutselig at alt dette skjedde. Noen sa at det var kinaputt, men jeg hørte at det var skudd. Det tok noen sekunder å skjønne - jeg har jo ikke hørt sånne lyder før.

Kareliussen og de andre på César bar løp inn i lokalet. Noen var rolige, andre hadde panikk, beskriver han.

- Jeg var redd. «Herregud, hva skjer nå», tenkte jeg. Han skjøt ikke mot oss, men vi hørte alt som skjedde utenfor.

Et kvarter etter fikk de dra fra stedet. Da forsøkte Kareliussen å få tak i kompisen sin. Det skulle han ikke lykkes med.

BLE DREPT: Kåre Arvid Hesvik ble skutt og drept da han var på utestedet Per på hjørnet natt til lørdag. Venner hedrer Hesvik, og beskriver ham som en varm person. Foto: Privat
BLE DREPT: Kåre Arvid Hesvik ble skutt og drept da han var på utestedet Per på hjørnet natt til lørdag. Venner hedrer Hesvik, og beskriver ham som en varm person. Foto: Privat Vis mer

- Det har nesten ikke gått opp for meg enda. Kåre var uheldig. Han var på feil sted til feil tid.

To personer ble drept og flere enn 20 skadd, flere av dem alvorlig, etter at gjerningsmannen startet å skyte utenfor flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

Kåre Arvid Hesvik og Jon Erik Isachsen ble skutt og drept ved utestedet Per på hjørnet, og flere ble skutt utenfor London pub. Sistnevnte er et av Oslos mest populære utesteder for skeive.

- Varm og omsorgsfull

Kareliussen beskriver Kåre som en nær venn. Det er mange år siden de ble kjent, og de siste åra hadde de mye kontakt.

- Han var en varm, omtenksom og inkluderende mann. Han var dyktig på jobben og hadde alltid et smil på lur, sier Kareliussen.

Angrepet beskriver han som brutalt og meningsløst. Kareliussen føler seg sikker på at det var et angrep mot det skeive miljøet.

NÆR VENN AV HESVIK: Egil Kareliussen beskriver Kåre Arvid Hesvik som en nær venn. De var i Oslo sentrum sammen den skjebnesvangre dagen. Foto: Privat
NÆR VENN AV HESVIK: Egil Kareliussen beskriver Kåre Arvid Hesvik som en nær venn. De var i Oslo sentrum sammen den skjebnesvangre dagen. Foto: Privat Vis mer

Motivet for angrepet er foreløpig uklart, men politiet jobber med flere teorier.

- Kåre er en person som har betydd mye for meg. Han var en som tok vare på deg, og passa på at du hadde det bra. Han var en varm og omsorgsfull person, dyktig på jobb, og hadde mange gode kolleger.

I ettertid har mange vært på åstedet og lagt ned blomster. Selv har han ikke vært tilbake. Det er for tidlig.

- Ære være dem som har vært der. Jeg har ikke klart å være i nærheten av området. Man er i faresonen hele tiden. Det føler jeg. Men det skal ikke være sånn. Man skal ikke føle seg trua for noen ting.

- Mange er berørt

Til tross for frykt og uro har Kareliussen også opplevd mye støtte den siste tiden.

- Det er jeg veldig glad for. Vi er der for hverandre. Her er det ikke bare to ofre - det er mange som er berørt.

Nå bruker han tiden på å fokusere på hva han skal gjøre, og hvordan han skal prosessere det han har opplevd.

- Men det er ikke så enkelt. Vi må bare jobbe oss gjennom på den beste mulige måten. Jeg prøver å fokusere på å være rolig. Det er ikke så mye man får gjort.

- Jeg er 51 år, men har aldri opplevd liknende i livet. Det er et angrep mot alt, legger han til.

Varetektsfengslet

43 år gamle Zaniar Matapour er pågrepet og siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate. Skytingen skjedde utenfor en rekke utesteder rett ved Oslo tinghus.

Politiet fikk den første meldingen klokka 01.14, og gjerningspersonen ble pågrepet fem minutter seinere.

PST pekte kort tid etter udåden på islamistist terror som en mulig forklaring:

- Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg samme dag som udåden.

Politiet etterforsker nå bakgrunnen og nettverket til 43-åringen for å finne ut om motivet bak masseskytingen kan ha vært islamistisk terror.

Politiet har også en hypotese om at psykisk sykdom kan være bakgrunn for ugjerningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer