Feiret seg selv ...dagen derpå

- Nå blåser det nordavind fra alle kanter. Slik kommenterte KrFs leder i finanskomiteen, Lars Gunnar Lie, brottsjøen av kritiske og negative avisoppslag om Bondevik-regjeringens statsbudsjett, da Dagbladet møtte ham på KrFs valgfest i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo Konserthus var storsalen fullsatt, men stemningen relativt nøktern. Kaldere vinder er i ferd med å blande seg med medvinden fra valget.

Lars Gunnar Lie, en kortvokst og gråhåret partisliter fra Hordaland, er den som sammen med partiets parlamentariske leder, Einar Steensnæs, skal forsøke å berge mest mulig av det budsjettet måtte ha av sentrumsprofil.

Lie hadde i går det første sonderingsmøtet med finanspolitikerne fra Ap og Frp. I dag står Høyre for tur.
Einar Steensnæs var i går forarget over at Høyre-politikere har sagt at sentrum allerede har gitt opp å få vedtatt økningen til minstepensjonistene.

Utmerkelser

På festen i Konserthuset var det først og fremst Valgerd Svarstad Haugland blant partilederne som forsøkte å drive opp stemningen med takksigelser til fotfolket og utmerkelser til partitopper.

Helt uten selvironi var festen ikke. Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk bl.a. en kamel i gave en av de mange gangene han var framme på scenen.
Hektisk hadde han det i pausen også. Da satt han ved et bord og signerte sin egen og Erling Rimehaugs bok «Midtbanespilleren», kyndig assistert av sin sønn Bjørn som driver bokhandel i Grimstad.

Forberedt på kritikk

Bondevik hadde selvsagt fått med seg at statsbudsjettet hadde fått hard medfart i avisene i går.

Etter å ha listet opp alle de gode sentrumssakene som etter hans mening er blitt tilgodesett i budsjettet, men som de fleste utenfor koalisjonen har vansker med å se, hadde han denne kommentaren:

- Vi var forberedt på hard kritikk. Så får tida vise hva vi får vedtatt. Jeg håper at det vil stå igjen så mye at det bærer preg av oss, sa Bondevik.
Lavere ambisjoner kan vel knapt noen statsminister ha.

Men tro ikke at det var resignasjon som preget partifesten i går kveld. Optimismen og troen er fortsatt sterk i partiet. Og Bondevik ville ikke ha vært KrF-leder om han ikke hadde forklaringen på sin egen og partiets popularitet:

Lysende framtid

- E' tror det e' ei meining med det, forkynte han fra Konserthusets scene, og la til:

- Når støyen fra statsbudsjettet har lagt seg, skal vi sette en ny og en annen politisk dagsorden som skal handle om verdier: Om hvile og refleksjon i stedet for lyden av kassaapparater i helgene, om ærlighet, ikke unnaluring, om rettskaffenhet, ikke triksing, sa Bondevik bl.a. og spådde partiet en lysende framtid.

Hvorpå den ustanselig gavmilde Valgerd var på pletten og ga ham en gullnål med partiemblemet på, så han ikke skulle glemme hvilket parti han tilhører.

- For av og til virker han vel trepartimessig, sa Valgerd.