Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feiret tysklands enhet

På tirsdag gikk tusenvis av folk ut i gatene og feiret 10 års jubileumet for tysklands forening. Men mange feiret uten glede, særlig i den østlige delen av Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk danset og samlet seg der Berlinmuren hadde skilt Tyskland i to, skriver CNN.

I går holdt politikere fra innlandet og utlandet festtaler om tysklands enhet, og Gerhard Schroeder la vekt på at tysklands samling har hatt stor betydning for hele det europeiske kontinentet.

Samtidig som folk strømmet til gatene for å feire dagen, var flertallet av østtyskere ikke med på festen. De er kritiske til både demokratiet og det økonomiske systemet, skriver Aftenposten. Det skyldes bl.a. høy arbeidsledighet og den trege reformen i helsevesenet. I tillegg fører også euroens manglende stabilitet til at 3.oktober ikke har blitt en festdag for hele folket.

Aftenposten skriver at frustrasjonen i øst skyldes antagelig forventningene om rask velstandsutvikling som ble skapt for ti år siden. Til tross for at mange er kritiske til samfunnsystemet i øst, har østtyskerne opplevd økonomisk velstandsutvikling i de siste årene. Men uten politisk oppsving, har Scrõder et politisk problem, fordi han lovet å gjøre østtysk utvikling til "sjefssak", melder Aftenposten.