Feiring og demonstrasjoner på Suu Kyis bursdag

Burmas opposisjonsleder sitter fremdeles fengslet.

DEMONSTRERTE I LONDON: Demonstranter henger opp et bilde av den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi ved den burmesiske ambassaden i London. Over hele verden har tilhengerne til Suu Kyi markert fødselsdagen hennes. Foto: REUTERS/SCANPIX
DEMONSTRERTE I LONDON: Demonstranter henger opp et bilde av den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi ved den burmesiske ambassaden i London. Over hele verden har tilhengerne til Suu Kyi markert fødselsdagen hennes. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Mens Burmas opposisjonsleder Aung San Suu Kyi tilbringer sin 64-årsdag bak lås og slå, starter flere internasjonale kampanjer på nettet med krav om at hun settes fri.

På Facebook, Twitter, YouTube og andre nettsteder krever kjendiser som Julia Roberts, Brad Pitt, Madonna, David Beckham og George Clooney i tillegg til en rekke tidligere nobelprisvinnere og politikere at militærjuntaen i Burma må løslate Suu Kyi straks.

Suu Kyi fyller 64 år fredag, og for 14. gang må hun feire sin bursdag som fange.

EU skjerper

EU-toppmøtet i Brussel besluttet fredag å trappe opp sanksjonene mot militærjuntaen i Burma.

- Europa bestemte seg i dag for å trappe opp sanksjonene og gå til ytterligere målrettede skritt mot det burmesiske regimet, sa den britiske statsministeren Gordon Brown.

I en uttalelse sier lederne for de 27 EU-landene at dersom ikke Suu Kyi og 2.000 andre politiske fanger blir løslatt, vil valget som skal holdes i 2010, bli undergravd.

STOPPET AV POLITET:Denne protesten i Kambodsja, der også burmesiske menneskerettsaktivister deltok, ble stoppet. Foto: AFP/SCANPIX
STOPPET AV POLITET:Denne protesten i Kambodsja, der også burmesiske menneskerettsaktivister deltok, ble stoppet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- EU vil da svare med ytterligere målrettede tiltak. Det betyr at vi er klare til å innføre flere sanksjoner, sier Brown.

Ber for løslatelse

I Rangoon markerte medlemmer av Suu Kyis parti NLD dagen med blant annet å gi frokost til buddhistmunker.

- Vi må nok en gang holde en bursdagsfest uten at hedersgjesten selv er til stede, sier Lei Lei, en av partiets sentrale medlemmer.

- Intet ville glede oss mer enn om hun ble satt fri. Vi håper på det og ber for det, sier han.

Et annet sentralt partimedlem, Nyan Win, sier han besøkte fengselet på fredag, og hadde tatt med seg mat, en kake og blomster.

- Hun hadde bedt oss om å ta med mat slik at hun kunne dele det ut til de personene som er rundt henne i fengselet. Men det er ingen andre fanger på den avdelingen hun sitter, sier han, og antyder dermed at Suu Kyi ville dele mat og kake med sine fangevoktere. Nyan Win understreker at han ikke fikk møte Suu Kyi.

FEIRET MED KAKE: Suu Kyis tilhengere i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: AFP/SCANPIX
FEIRET MED KAKE: Suu Kyis tilhengere i Kuala Lumpur i Malaysia. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer


Politi i sivil

Mens partihovedkvarteret forberedte feiring av Suu Kyis bursdag, var sikkerhetsoppbudet rundt bygningen stort. Sivilkledd politi filmet alle som gikk inn og ut av bygningen, og flere politibiler hadde tatt oppstilling på gata utenfor.

Suu Kyi ble nylig varetektsfengslet etter å ha sittet i husarrest i til sammen 13 av de siste 19 årene. Burmesiske myndigheter hevder hun brøt vilkårene etter at en amerikansk aktivist tok seg inn i huset hennes.

Den norske Burma-komiteen krever i en uttalelse fredag at FNs sikkerhetsråd nedsetter en undersøkelseskommisjon for å granske den burmesiske militærjuntaen og eventuelle forbrytelser mot menneskeheten.

(NTB)

PROTESTER: I London. Foto: REUTERS/SCANPIX
PROTESTER: I London. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer