Feiring til 2000!

En fresende og fyrig megarakett blir en feiende flott start på det nye året. Men effektbatteriene av «stalinorgel»-typen gir mest stjerner og smell for pengene. Det er juryens klare dom etter Dagbladets store test av årets fyrverkeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en meget seriøs, allsidig og faglig tung Dagblad-jury som samlet seg under Akershus' voller i desembermørket like før jul. Grafisk designer Pål Hansen tok på seg det tunge verv som jurypresident, mens lysdesigner Terje Wolmer fra Det Norske Teatret ble overfyrverkerisekretær. Ungdommelig glød fylte resten av plassene.

På avstand

Teknisk brannmester Jørn Westby og Gudmund Nordsveen i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd sto for den teknisk regien.

- Pyroteknisk Bransjeråd? utbrøt jurypresident Hansen:

- Det skulle vi visst om da vi holdt på som verst med kinaputtbombene våre. Da ville vi blitt medlemmer med en gang!

Lang erfaring til tross: Jurypresidenten måtte tre tilbake på sikker avstand, og overlate avfyringen til «pyroleder» Nordsveen.
Først ute var effektbatteriene, eller «stalinorglene» som de eldre tilstedeværende etter hvert gikk over til å kalle dem.

Effektbatterier består av en kasse med en innvendige rør for rakettene. Antall raketter og diameter (kaliber) på rørene varierer. Jo større kaliber, jo sterkere effekt. Til gjengjeld blir det plass til færre raketter.

Fordelene er mange: Kassene står støtt, og det trengs bare én antenning før alt fyker av gårde i tur og orden. Dermed får også fyrstikkføreren med seg det himmelske skuespillet.

Jevnt

Juryen ga karakterer for farger og variasjon, smell og høyde.

Batteriene viste seg å være ganske jevne. Til slutt tok likevel Goliath prisen. Men El Ninjo, Symphony Bombard og den noe dyrere Pole Position lå ikke langt etter.

Vi tror at mange vil satse litt ekstra på fyrverkeri i år, og testet derfor også raketter i høyere prisklasser, rundt 250 kroner. På dette nivået er det lov å vente mye.

Spansk

Alle, bortsett fra én, var da også av høy kvalitet. Unntaket var raketten som dreide 90 grader og tok veien mot Stortinget.

Etter å ha frosset oss gjennom dundrende og hylende stjerner og fossefall, sto vi igjen med to klare vinnere: Big og Matador Grandiosa.

Begge er laget i Spania, og bekreftet dermed resultatet fra vår test for to år siden: Spansk er best.

Så får vi håpe at rakettene på de nye, norske fregattene blir like bra. De skal jo som kjent også bygges i Spania.

FEMMER! Effektbatteriet «Pole Position».
FEMMER! Raketten «Big2».
SEKSER! Raketten «Big».
FEMMER! Effektbatteriet «El Ninjo».