Feiringen ble blodbad

Over 60 mennesker kan være drept etter mellom åtte og tolv eksplosjoner i Karbala og Bagdad i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt en million sjiamuslimer feiret muslimsk høytid i byen Karbala i Irak, da eksplosjonene kom på rekke og rad i dag tidlig. Samtidig smalt det også flere ganger i Bagdad.

Minst 30 mennesker i Karbala og 33 mennesker i Bagdad er drept. Det er fortsatt uklart hvor mange som er skadd, men det dreier seg om nærmere hundre mennesker.

De blir fraktet til sykehus i både ambulanser og private biler.

TV-bilder viser at det er fullstendig kaos i deler av Karbala. Folk løper for å komme seg i skjul, mens ambulanser strømmer til åstedene.

Folk i gatene har begynt å kaste stein mot irakisk politi. De skylder på dem og amerikanerne. En imam sier til CNN at ingen muslimer kan stå bak disse angrepene.

Det er fortsatt uklart hvilke konkrete steder som ble rammet av eksplosjonene. På grunn av høytiden, er det satt i verk mange tiltak for å bedre sikkerheten.

Noen vitner hevder eksplosjonene skyldes bilbomber, andre sier det var selvmordsangrep mens noen sier at granater ble avfyrt mot menneskemassene.

Høytiden Ashura er til minne om Imam Hussein, en av de største sjiamuslimske helgener og det barnebarnet til profeten Muhammad.

Dette er første gang på flere tiår sjiamuslimene har fått markert dagen. Saddam Hussein la ned forbud mot feiringen av frykt for opprør.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer)

SKADD: To personer som ble skadd i en av eksplosjonene i Karbala får hjelp.