Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feit er ikke greit

Leger bør tenke seg godt om før de velger ord for fedme eller overvekt i samtale med pasienter.

- DE ER MENNESKER:  Jøran Hjelmesæth, leder for senter for sykelig overvekt i helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold og professor ved universitetet i Oslo, mener man ikke trenger bruke betegnelser som «feit» på personer. - Jeg mener man heller skal omtale disse personene som mennesker med en lidelse eller en sykdom, sier Hjelmesæth til Dagbladet. 

FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- DE ER MENNESKER: Jøran Hjelmesæth, leder for senter for sykelig overvekt i helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold og professor ved universitetet i Oslo, mener man ikke trenger bruke betegnelser som «feit» på personer. - Jeg mener man heller skal omtale disse personene som mennesker med en lidelse eller en sykdom, sier Hjelmesæth til Dagbladet. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svært få pasienter liker at legen betegner dem som «feit» eller «sykelig overvektig».

Det kommer fram i en ny studie utarbeidet av forskerne ved St. Olavs hospital og NTNU i Trondheim, og publisert i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

Her fastslår forskerne at leger bør tenke seg godt om før de velger ord for fedme eller overvekt i samtale med sine pasienter.

- Funnene i vår studie er spesielt relevante for fastleger som ser pasientens vektutvikling, og har en oppgave i å forebygge overvekt, sier Magnus Stømmen til Dagbladet.

- Psykososialt tungt Han er en av hovedforfatterne bak studien, som baseres på intervjuer med 157 pasienter som var henvist til St. Olavs hospital for behandling av sykelig fedme.

- Det er psykososialt tungt å være overvektig, og det er veldig stigmatisert. Mer kunnskap om hvordan språkbruken oppleves, kan senke terskelen for å tematisere kroppsvekt på et tidlig tidspunkt og slik kanskje gjøre forebygging mer effektivt, fortsetter han.

Strømmens og de andre forskerne utgangspunkt var at det kan være utfordrende for leger å drøfte fedme med pasienter uten at det oppleves som krenkende. De ønsket å finne ut om noen uttrykk var «verre» å bruke enn andre overfor pasienter med sykelig fedme.

Og deres resultater viser at de aller fleste pasientene klassifiserer «vekt» og «overvekt» som passende ordvalg, mens altså «feit» og «sykelig overvekt» var upassende.

- Sårer mer Leder for Senter for sykelig overvekt i helse Sør-Øst ved sykehuset i Vestfold, Jøran Hjelmesæth, mener studiens funn er viktige, men ikke bare for leger.

- Jeg tror at vi alle er for lite bevisst hvordan enkelte begreper kan såre mer enn vi tror. Ord som «feit», «fet» og «sykelig overvektig» er veldig stigmatiserende, og kan føre til mer skam over overvekt. Jeg mener man heller skal omtale disse personene som mennesker med en lidelse eller en sykdom, sier Hjelmesæth til Dagbladet.

- Dette er personer som selv er svært klar over at de har flere kilo for mye, og at det kan gi en helseskade, fortsetter Hjelmesæth, som også er professor ved universitetet i Oslo.

Mer sensitive Ifølge studien er kvinner mest uttrykkssensitive, i tillegg til de som utviklet overvekt tidlig i livet, de med høyere utdanning og de som ikke var tilfreds med vekten.

Hele ni av ti av de spurte mente det er riktig at legen selv tar initiativ til en samtale om fedme, mens åtte av ti mente legens evne til å formulere seg var av betydning for samarbeidsrelasjonen.

Feil ordvalg ville påvirke relasjonen til legen negativt.
Kun 30 prosent av deltakerne i studien hadde opplevd at legen selv tok initiativ til en samtale om vekt.

FORSKER: Magnus Strømmen er en av forskerne bak den nye studien. Foto: St. Olavs Hospital
FORSKER: Magnus Strømmen er en av forskerne bak den nye studien. Foto: St. Olavs Hospital Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!