Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feit fisk kan gi mindre nyfødte babyer

Europeisk undersøkelse reiser spørsmål ved kostholdsråd til gravide.

 SOMMERFEIT OG FIN:  Makrellen er sommerfisk nummer en fra havet. En stor europeisk undersøkelse peker på de feite fiskeslagenes evne til å lagre miljøgiften PCB. ILLUSTRASJONSFOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET.
SOMMERFEIT OG FIN: Makrellen er sommerfisk nummer en fra havet. En stor europeisk undersøkelse peker på de feite fiskeslagenes evne til å lagre miljøgiften PCB. ILLUSTRASJONSFOTO: AGNETE BRUN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feit fisk kan være farlig for foster og på sikt få følger for barns helse, ifølge en stor europeisk undersøkelse.

Forskerne har påvist at gravide som har høyere nivåer av miljøgiften PCB (polychlorinated biphenyls) i blod og melk, får barn med lavere fødselsvekt. Dette kan på sikt kan gi konsekvenser for barnets helse, skriver Vårt Land.

I Norge er det først og fremst feit fisk som laks, makrell, kveite og ørret som inneholder PCB.

- Vi har ikke gått inn på kosten og sett på hvor kvinnene har fått PCB fra, men vi vet ut fra andre studier i Norge at feit fisk er hovedkilden her i landet, sier lege og forsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet.

Positive helseeffekter - også Forskningsdirektør Livar Frøyland ved Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning (NIFES) bekrefter at feit fisk er en viktig årsak til at nordmenn får i seg PCB.

Hun understreker at man ikke kan trekke den slutningen at man skal spise mindre fisk.

Det finnes positive helseeffekter ved å spise fisk, slår Eggesbø fast.

To-tre ganger i uka Helsedirektoratet anbefaler gravide å spise feit fisk to til tre ganger i uka.

- Det er ikke slik at vi endrer våre nasjonale kostråd for hele befolkningen basert på én undersøkelse. Våre råd er basert på omfattende vitenskapelig dokumentasjon, og de står fast, sier avdelingsdirektør for nasjonalt folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, Anne Hafstad.

Hun legger til at direktoratet likevel vil ta kontakt med Folkehelseinstituttet om undersøkelsen og vurdere om det kan være grunnlag for å korrigere rådene til gravide.

Studien er basert på 15 andre studier, som omfatter nesten 8 000 barn i 15 land i Europa.

Den er del av EU-prosjektet Obelix og kalles Birth Weight and Prenatal Exposure to Polychlorinated Biphenyls (PCBs) and Dichlorodiphenyldochloroetylene (DDE).

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media