Feit lønn

Da Johan Frederik Odfjell sluttet som konsernsjef i Vesta, avtalte han med Vesta og den daværende eieren, Skandia, at han skulle jobbe for begge selskapene. Nå jobber Odfjell bare for Skandia, men lønna betales av konkurrenten Vesta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avtalefestede lønna gir ham mellom 700 000 og 800 000 kroner årlig i 19 år. I 1999 ble Vesta solgt av Skandia - derfor oppstår denne underlige situasjonen.

- Jeg er enig i at dette er en merkelig situasjon, derfor har jeg også vært nøye med å avklare forholdet. Jeg har en avtale med Vesta fra mai 1999 der det står at jeg kan jobbe for selskaper i Skandia, selv om de kommer i direkte konkurransesituasjon med Vesta, sier Odfjell, styreformann i Skandia-selskapet If, til Dagbladet.

Dagens Næringsliv skrev lørdag at Odfjell har en etterlønnsavtale verdt mellom 700 000 og 800 000 kroner årlig med Vesta, fram til han når pensjonsalder i 2013. Det er ifølge DN mer penger enn hele Vesta-styret får samlet. Denne avtalen skal avkortes dersom Odfjell tar annet lønnet arbeid, men styreverv gjelder ikke.

Odfjell lever i dag i stor grad av styrehonorar fra de 17 styrene han sitter i.

Arbeidskontrakt

- Det er ikke en etterlønnsavtale med Vesta, men en arbeidskontrakt med Vesta og Skandia. Skandia jobber jeg fortsatt for. Men pengene blir utbetalt fra Vesta, sier Odfjell.

Han mener det eventuelt er selskapene som må rydde opp i hvem som betaler avtalen, ikke han. Han synes ikke at det er urimelig å motta pengene.

- Lønna er ikke urimelig i forhold til den andre næringslivsledere mottar. Etter avtalen var jegpliktig å jobbe for begge selskapene. Jeg har bare kunnet jobbe for ett av dem, men hvilket er det mine arbeidsgivere som har bestemt, sier han.

Stridens kjerne

Konsernsjef Trygve Bruvik i Vesta uttaler til Dagens Næringsliv at han ikke er komfortabel med etterlønnsavtalen.

Ifølge Odfjell har Bruvik selv undertegnet avtalen som gir ham rett til å jobbe for konkurrerende virksomhet, i forbindelse med dannelsen av If. Avtalen er også underskrevet av Lars Erik Petterson, administrerende direktør i Skandia. Mens Odfjell mener avtalen ble signert etter at det var klart at de to selskapene kunne bli konkurrenter, mener Bruvik dette var umulig å forutse.