Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feit respons på liten pille

Folk trodde de skulle bli kvitt bilringene i en fei og ringte ned Ullevål sykehus i Oslo. Men mange hadde trolig ikke lest annonsen godt nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er overrasket over den enorme responsen som vi fikk i går. Folk trodde kanskje at de skulle få hjelp til å gå ned i vekt. Men dette er først og fremst en utprøving av et nytt legemiddel, sier overlege Serena Tonstad ved Senter for forebyggende medisin.

I motsetning til blodbankene som bruker store summer på å rekruttere nye blodgivere, kan Tonstad velge og vrake i interesserte forsøkskaniner. Hun trenger trenger 20 personer som frivillig blottstiller bilringene sine. Men kriteriene for å få være prøveklut er strenge, og overlegen presiserer at dette først og fremst er en studie som skal prøve ut et nytt legemiddel.

Det har betydning hvordan fettet fordeler seg på kroppen. Fett rundt magen er farligere enn valker andre steder på kroppen. Et drøyt midjemål er mye farligere enn brede hofter, fordi magefettet produserer fettsyrer (triglycerider) som sendes direkte til leveren.

Studien til Tonstad håper nå å avsløre fettvalkenes hemmelighet.

- Vær obs

- Fettet rundt magen reagerer negativt på flere typer hormoner. Produksjonen av insulin er et eksempel. Er du over 40 år og kommer fra en familie med godt midjemål, så vær obs, oppfordrer Tonstad.

Alle som slipper gjennom nåløyet bør være i brukbar form, selv om triglyceridene er høye. Diabetikere og personer som står på kolesterolsenkende legemidler, kan la telefonrøret ligge.

- Det er mye vi ikke vet om dette medikamentet. Derfor er det viktig at folk i utgangspunktet er ganske friske, sier Tonstad.

Grundig sjekk

Den som godtas, må være tilgjengelig for forskerteamet i fire-fem måneder. Ti ganger måles kolesterol og triglycerider. En grundig helsesjekk og kostveiledning får du på kjøpet.

- Selv om det viser seg at denne medisinen blir et effektivt hjelpemiddel for å bli kvitt uønskede fettstoffer i blodet, er det fornuftig mat og fysisk aktivitet som er den beste medisin. Og du trenger ikke å løpe skoa av deg heller. 30 minutters bevegelse hver dag er alt som skal til. Det burde være overkommelig for de fleste, sier Tonstad.

FETT: Det er fett å ligge på stranda. Men for de riktig tunge blant oss, og de blir det stadig flere av, kan det bli i overkant varmt.