Feit utmarsj fra Forsvaret

Rundt 1600 i Forsvaret har nå fått innvilget sluttpakke. De kan ta seg ny jobb, men fortsatt heve lønn fra staten. Ingen vet hvor stor sluttregningen blir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planene er å kvitte seg med 5000-6000 personer i løpet av 2002. Med 1600 avganger i løpet av få måneder ligger det altså an til suksess.

Kanskje ikke så overraskende. Det er nemlig generøse pakker som deles ut til de som nå vil legge ned våpnene og prøve seg i næringslivet.

Yrkesoffiserer over 40 år kan få beholde redusert lønn helt fram til pensjonsalder, selv om de tar seg ny jobb ved siden av. Det eneste kravet er at de ikke tar seg jobb i staten. De beholder pensjonsrettighetene, og de som søkte før 1. desember fikk en hurtigsvarpremie på tre månedslønner.

En 40 år gammel kaptein som søkte i tide kan med andre ord få en samlet fallskjerm på 2,6 millioner kroner.

Vet ikke hva det vil koste

- Det er ikke gjort noen beregninger på hva dette vil koste, og det er ikke budsjettert med egne midler. Hva regningen blir avhenger jo av hvem og hvor mange som søker, og pengene skal jo tas fra driftsmidler som inndras, sier oberst Harald Askebakke Forsvarets Overkommando (FO) til Dagbladet.no.

Det er ikke gjort noen undersøkelser på hvor mange av de som nå skal slutte i Forsvaret som får seg ny jobb. Men Næringslivets Hovedorganisasjon tror ikke mange av de avtroppende yrkesoffiserene vil måtte stille i kø på arbeidskontoret.

- Generelt er tidligere yrkesoffiserer meget attraktive på arbeidsmarkedet, og Norge sliter med mangel på kvalifisert arbeidskraft, sier informasjonsdirektør Finn Langeland.

Erstattes med andre

Flere steder erstattes deler av det avgående personellet med nye folk.

- Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange som erstattes, men det er en del, sier informasjonssjef Gunnar Vetlejord ved marinebasen på Haakonsvern.

De som eventuelt erstattes skal erstattes med folk som allerede er i forsvaret. Meningen er et reduksjonen i antall årsverk skal bli lik antall sluttpakker som deles ut. Det betyr en god del interne rokkeringer. Forsvarets overkommando synes ikke det er problematisk at denne prosessen påbegynnes før langtidsmeldingen for forsvaret legges fram til våren.

- Jeg tror ikke nedbemmaningen vil føre til en stor økning i antall beordringer, sier Akebakke.

FET UTMARSJ: Sluttpakkene fra Forsvaret er svært så lukerative.