Felipe vil ha reform

Spania opplevde på flere måter en vanskelig prinsessefødsel natt til i går. Prinsesse Leonor ble født ved keisersnitt, og nå vil faren ha endring av grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Det første barnet til kronprins Felipe og prinsesse Leticia Ortiz så dagens lys klokka 01.46 i natt til i går år. Prinsessen er 47 centimeter lang og veier 3 540 gram. Hun skal døpes Leonor, ifølge faren. Inntil videre får jenta tittelen « infanta av Spania», lik hennes to tanter Elena og Cristina. Det er den tittelen alle kongelige barn som ikke er tronarvinger, får i Spania.

Men Felipe regner Leonor allerede som sin tronarving. -  Tidas logikk tilsier at hun blir prinsesse av Asturias, hvis Parlamentet vil», sa han i går.

«Grunnlovsstridig»

Da må grunnloven endres, noe som krever to tredels flertall i begge kamrene i Las Cortes. Det er det sannsynligvis stort politisk flertall for. Professor i forfatningsrett Javier Pérez Royo kaller paragraf 57 i grunnloven for «grunnlovsstridig», fordi den bryter med paragraf 14, som forbyr diskriminering på grunnlag av kjønn, religion og rase.

Likevel blir det ikke lett å gjøre Leonor til tronarving. Hvis Grunnloven endres før kronprins Felipe måtte bli konge, blir han det aldri, for da vil hans to eldre søstre, Elerna og Cristina, komme før ham i arverekka.

Knep

Man finner nok et juridisk knep for å unngå å frata kronprins Felipe retten til å bli konge. Men reformen kan likevel snuble.

Dersom Deputertkammeret og Senatet begge med to tredels flertall vedtar grunnlovsendring, må begge kamre oppløses og nyvalg utskrives. I praksis må derfor den slags vedtak vente til valgperioden tar slutt og det likevel skal være valg. De to nyvalgte kamrene i Las Cortes må så, begge med to tredels flertall igjen, vedta å endre grunnloven. Deretter må det samme vedtas i folkeavstemning.

STOLT PAPPA: - Det er ei stor jente som virker sterk, sa prins Felipe på pressekonferansen noen timer etter fødselen. Men veien til prinsessen kan kalles tronarving, er lang.