Felipe vil ha reform

Spania opplevde på flere måter en vanskelig prinsessefødsel natt til i går. Prinsesse Leonor ble født ved keisersnitt, og nå vil faren ha endring av grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MADRID (Dagbladet): Det første barnet til kronprins Felipe og prinsesse Leticia Ortiz så dagens lys klokka 01.46 i natt til i går år. Prinsessen er 47 centimeter lang og veier 3 540 gram. Hun skal døpes Leonor, ifølge faren. Inntil videre får jenta tittelen « infanta av Spania», lik hennes to tanter Elena og Cristina. Det er den tittelen alle kongelige barn som ikke er tronarvinger, får i Spania.

Men Felipe regner Leonor allerede som sin tronarving. -  Tidas logikk tilsier at hun blir prinsesse av Asturias, hvis Parlamentet vil», sa han i går.

«Grunnlovsstridig»

Da må grunnloven endres, noe som krever to tredels flertall i begge kamrene i Las Cortes. Det er det sannsynligvis stort politisk flertall for. Professor i forfatningsrett Javier Pérez Royo kaller paragraf 57 i grunnloven for «grunnlovsstridig», fordi den bryter med paragraf 14, som forbyr diskriminering på grunnlag av kjønn, religion og rase.

Likevel blir det ikke lett å gjøre Leonor til tronarving. Hvis Grunnloven endres før kronprins Felipe måtte bli konge, blir han det aldri, for da vil hans to eldre søstre, Elerna og Cristina, komme før ham i arverekka.

Knep

Man finner nok et juridisk knep for å unngå å frata kronprins Felipe retten til å bli konge. Men reformen kan likevel snuble.

Dersom Deputertkammeret og Senatet begge med to tredels flertall vedtar grunnlovsendring, må begge kamre oppløses og nyvalg utskrives. I praksis må derfor den slags vedtak vente til valgperioden tar slutt og det likevel skal være valg. De to nyvalgte kamrene i Las Cortes må så, begge med to tredels flertall igjen, vedta å endre grunnloven. Deretter må det samme vedtas i folkeavstemning.

STOLT PAPPA: - Det er ei stor jente som virker sterk, sa prins Felipe på pressekonferansen noen timer etter fødselen. Men veien til prinsessen kan kalles tronarving, er lang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer