Felix har nådd land

Frykter katastrofale følger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Felix nådde tirsdag kysten av Nicaragua med full styrke og vil kunne få katastrofale følger for det mellomamerikanske landet, melder NTB.

Ifølge nyhetsbyrået AP har presidenten i landet, Daniel Ortega, erklært kriseberedskap i landet i dag. På Honduras ber de befolkningen passe på.

– Orkanen kan skape voldsom skade på materiell, avlinger og mennesker. Liv kan gå tapt dersom ikke folk passer på, advarer president Manuell Zelaya i Honduras, ifølge Reuters.

Det er andre gang denne sesongen at en orkan når land i kategori 5, det høyeste nivået på den amerikanske orkanskalaen.

Ifølge amerikanske meteorologer er det første gang siden målingene begynte at to så kraftige orkaner når land i en og samme sesong.

Lokale innbyggere rømmer mens den ville orkanen nærmer seg og titusenvis av mennesker er evakuert. Flere tusen Miskito-indianere har blitt avskåret fra orkanen da de nektet å la seg evakuere, ifølge TV-stasjonen Sky News.

Lokale medier melder ifølge TV-stasjonen at 20 fiskere er savnet på sjøen.

Uværet traff den nordøstlige delen av Nicaragua. Tusenvis av innbyggere og turister er evakuert fra kystområdene i Nicaragua og Honduras.

RØD ALARM: President Daniel Ortega i Nicaragua har erklært høyeste beredskap i landet etter at orkanen Felik nærmer seg. FOTO: Ariel Leon/AP
RØD ALARM: President Daniel Ortega i Nicaragua har erklært høyeste beredskap i landet etter at orkanen Felik nærmer seg. FOTO: Ariel Leon/AP Vis mer

Orkanen har så langt krevd seks menneskeliv i Acapulco I Honduras flyktet 40.000 mennesker i sikkerhet, mens 15.000 ble ikke transportert og må utvente orkanen hjemmefra.

– Vi fikk ikke evakuert de fordi det finnes ikke nok drivstoff til å bringe dem i sikkerhet, sier Carolina Echeverria fra myndighetene i landet, til Sky News.

Felix har samme styrke som orkanen Dean som kostet 27 mennesker livet i Karibien og i Mexico i August.

RØMMER: En restaurant-ansatt på stranda i Honduras prøver å redde restauranten og seg selv fra Felix` herjinger.
RULLER PÅ: Orkanen Felix når den treffer Nicaragua.