Feller Bondevik - hvis de tjener på det

I dag sender opposisjonen en sliten Kjell Magne Bondevik på juleferie i uvisshet om hvor lenge hans regjering får fortsette. Spørsmålet er om fusjonsfiaskoen er en god nok sak til å felle ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taktikk, mer enn politikk, vil trolig være avgjørende for om Thorbjørn Jagland og Jan Petersen velger å lage regjeringskrise.

For de politiske følgene av fusjonsfiaskoen er først og fremst et spørsmål om posisjonering foran stortingsvalget i 2001.

Statsminister Kjell Magne Bondevik redegjør i formiddag for Stortinget hvorfor det gikk galt med svenskene i telefusjonen. Etterpå vil Thorbjørn Jagland og Jan Petersen gjøre alt de kan for at Kjell Magne Bondevik ikke kan ta juleferie uten å tenke på hvor utrygt han sitter i statsministerstolen over nyttår. Men ingen av dem vil allerede nå bestemme seg om de vil lage regjeringskrise. Dermed sitter Bondevik trygt til over jul.

I mellomtida må både Høyre og Arbeiderpartiet bestemme seg for om fusjonsfiaskoen er en god nok sak til å felle regjeringen på.

Dagbladet har sett på de to partienes argumenter for og mot å felle Bondevik-regjeringen:

Jaglands strategi

Argumenter for å felle Bondevik:

  • Arbeiderpartiet under Jaglands ledelse har ikke utsikt til å gjøre et så godt stortingsvalg at partiet kan vinne regjeringsmakt med støtte fra SV. Derfor må partiledelsen vurdere om Ap bør ta makten når partiet har sjansen. Argumenter mot å felle Bondevik:
  • Jagland har ingen reelle argumenter for at det skulle være mer fornuftig å komme til regjeringsmakten nå enn da han formulerte den fatale 36,9-grensen ved forrige Stortingsvalg.
  • Arbeiderpartiet har i stedet knyttet seg tettere til sentrumsregjeringen ved å inngå et forpliktende budsjettsamarbeid nå i høst. Partiet vil få en meget vanskelig situasjon i Stortinget hvis det bryter med sentrum nå.

Petersens strategi

Argumenter for å felle Bondevik:

  • Jo lenger Bondevik får sitte, jo mindre blir Høyre oppfattet blant velgerne som det eneste borgerlige alternativet til Arbeiderpartiet.
  • Jo før Høyre feller regjeringen, jo mer tid får partiet på å posisjonere seg som det førende opposisjonspartiet på borgerlig side.
  • Jo før Høyre feller regjeringen, jo større sjanse er det for at omkostningene er glemt når valgkampen begynner. Argumenter mot å felle Bondevik:
  • Hvis Høyre feller Bondevik-regjeringen vil den få skylden for å gi landet en sosialistisk regjering.

Riper i lakken

- Jeg tror Bondevik sitter trygt. Han er så godt lakkert i utgangspunktet at fusjonsfiaskoen bare vil gi ham noen riper. På den annen side kan Stortinget være uforutsigbart når du får den merkelige blandingen av parlamentarisk tenkning og etterpåklokskap, sier valgforsker Frank Aarebrot. Han mener mye kan skje når dokumenthaugen endevendes og spørsmålet blir hvorvidt Stortinget er blitt tilstrekkelig informert.

- Men er det noe Bondevik kan er det å sno seg unna i vanskelige situasjoner. Jeg ville nok ha tvilt langt mer på regjeringens framtid hvis det satt noen andre i sjefsstolen, sier Aarebrot.

Valgstrategi

- Jeg er usikker på hva som er realitene i opposisjonens kritikk. Det er forståelig at Høyre og Ap utnytter mulighetene til å ramme regjeringen, men de må passe seg for å slå for høyt på trommene uten at det etterfølges av en reell vilje til å felle Bondevik, sier valgforsker Bernt Aardal.

- Selv om telefusjonen viser seg å være en god nok sak i seg selv å felle regjeringen på, er det langt fra sikkert det er lurt på lang sikt, sier Aardal.

PRESSET: I dag redegjør statsminister Kjell Magne Bondevik for hvorfor det gikk galt med telefusjonen.