Feller Høyre Bondevik?

Per-Kristian Foss' uttalelser om at en Ap-regjering er et bedre alternativ enn Bondevik, har skrudd opp temperaturen foran høstens budsjettbehandling atskillige hakk. Høyres inneklemte posisjon kan bli sentrumspartienes største trussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For hver meningsmåling som viser bunnleie for Høyre, stiger utålmodigheten i partiet. Nå er det verken i posisjon eller noe skikkelig opposisjonsparti.

Dagens Næringsliv kommenterte i går Høyres situasjon slik: «I god tid før neste valg må partiet enten inn i en koalisjonsregjering eller få en regjeringssmotstander det kan være i klar opposisjon til.»

Ap-leder Thorbjørn Jaglands reaksjon på Foss' utspill tyder også på at heller ikke han vil la parlamentarisk matematikk hindre ham fra å ta regjeringsmakt, om det skulle oppstå en krise.

Ap og Høyre kan ha gjensidig nytte av å felle Bondevik. Høyre trives best når det kan slåss mot et «sosialistisk parti». Ap's drømmemotstander i den økonomiske politikken, og i skolepolitikken er Høyre. I alle valgkamper på nittitallet har disse to partiene posisjonert seg som hovedmotstandere. Det gir økt oppmerksomhet og bringer sentrumspartiene og SV i skyggen.

For Høyre kan det derfor være en fordel med litt sterkere svie først og så en kjærkommen kløe ved neste valg. Men det blir en vanskelig pedagogisk oppgave for Jan Petersen å forklare sine velgere hvorfor han velger Jaglands sterke skatteskrue, framfor Restads milde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer