Feller Høyre Bondevik?

Per-Kristian Foss' uttalelser om at en Ap-regjering er et bedre alternativ enn Bondevik, har skrudd opp temperaturen foran høstens budsjettbehandling atskillige hakk. Høyres inneklemte posisjon kan bli sentrumspartienes største trussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For hver meningsmåling som viser bunnleie for Høyre, stiger utålmodigheten i partiet. Nå er det verken i posisjon eller noe skikkelig opposisjonsparti.

Dagens Næringsliv kommenterte i går Høyres situasjon slik: «I god tid før neste valg må partiet enten inn i en koalisjonsregjering eller få en regjeringssmotstander det kan være i klar opposisjon til.»

Ap-leder Thorbjørn Jaglands reaksjon på Foss' utspill tyder også på at heller ikke han vil la parlamentarisk matematikk hindre ham fra å ta regjeringsmakt, om det skulle oppstå en krise.

Ap og Høyre kan ha gjensidig nytte av å felle Bondevik. Høyre trives best når det kan slåss mot et «sosialistisk parti». Ap's drømmemotstander i den økonomiske politikken, og i skolepolitikken er Høyre. I alle valgkamper på nittitallet har disse to partiene posisjonert seg som hovedmotstandere. Det gir økt oppmerksomhet og bringer sentrumspartiene og SV i skyggen.

For Høyre kan det derfor være en fordel med litt sterkere svie først og så en kjærkommen kløe ved neste valg. Men det blir en vanskelig pedagogisk oppgave for Jan Petersen å forklare sine velgere hvorfor han velger Jaglands sterke skatteskrue, framfor Restads milde.

Jagland har tidligere understreket at han må ha en forståelse med ett eller flere partier slik at han har parlamentarisk grunnlag for å overta makten. I dag er det vanskelig å tenke seg hvor han skulle hente en slik forståelse.

Men en «forståelse» kan også være en ny vurdering av situasjonen. Jagland har lyktes i å demonstrere at Bondevik-regjeringen er for svak alene til å kunne føre en stø kurs og skape tillit til norsk økonomi. Velgerne som avspiste ham med 35 prosent ved valget, gir ham nå langt over de 36,9 han stilte som krav. Dessuten har Ap med dagens sammensetning på Stortinget flere flertallspartnere på Stortinget enn partiet hadde i forrige periode.