Felles avisfront

STOCKHOLM (Dagbladet): I en felles front mot voksende nazistisk terror har Sveriges fire storaviser offentliggjort navn og bilde på de 62 antatt største samfunnsfiendene i nazi- og mc-miljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nazi-edderkoppen

De fire storavisene Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen og Svenska Dagbladet har i langt tid samarbeidet om kartleggingen. En felles reportasje ble offentliggjort i alle fire avisene i går.

Bakgrunnen for denne fellesaksjonen uten sidestykke i svensk avishistorie er den siste tidas terrorhandlinger: mordet på fagforeningsaktivisten Björn Söderberg, bilbombene mot et journalistektepar og mot politimenn i Malmö samt politidrapene i Malexander, skriver avisenes sjefredaktører.

- Vi er i en ny situasjon i Sverige med mord og brannbomber, trusler som gjør at vitner ikke tør vitne og statsadvokater og politifolk som ikke tør gjøre jobben sin. Når mord og brannbomber avløser hverandre krever det også alvorlige mottiltak fra det åpne og frie samfunnet, sier sjefredaktør Staffan Thorsell i Expressen.

- Nynazister og mc-bander er blitt en trussel mot det svenske rettssamfunnet, men fra og med i dag er mange av dem ikke lenger ukjente og anonyme, skriver de fire avisene som har kartlagt 300 nynazister og medlemmer i mc-gjenger. I alle avisene er 62 personer med tilknytning til disse miljøene brettet ut med fullt navn og bilde, bosted og strafferegister.