Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Felles forslag fra EU og USA kan løse WTO-strid

USA og EU kommer til å utarbeide et felles utkast om internasjonale regler for kjøp og salg av jordbruksvarer, som skal legges fram på toppmøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Mexico i september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs handelskommissær Pascal Lamy tror at utkastet vil kunne presenteres for WTO i Geneve innen 11. august der embetsmenn fra 146 land skal møtes for å forberede toppmøtet i Cancun i Mexico.

Spørsmålet om jordbrukssubsidier er ett av de vanskeligste i de pågående WTO-forhandlingene som går ut på å liberalisere verdenshandelen. Det er strid både om eksportsubsidier, nasjonale subsidier og regler som hindrer fri import av jordbruksvarer.

Både EU og USA er under sterkt press for å fjerne subsidieringsordninger som gjør det vanskelig for blant annet utviklingsland å konkurrere med nasjonale produkter.

WTO har denne uken arrangert uformelle samtaler i Montreal for om lag 25 tjenestemenn fra nasjoner som er sentrale i forhandlingene. Også lobbyister fra ulike bondeorganisasjoner er til stede. De frykter at nye avtaler vil bety økonomisk ruin for mange bønder.

(NTB-AFP)