Felles front mot volden

EU-toppene har forlatt Göteborg. Røyken fra gateslagsmål og pistolskudd svever bort mens spørsmålene dirrer i den offentlige debatt: Hvordan kan vi unngå at massedemonstrasjoner utvikler seg til en krig mellom politi og voldelige aktivister?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Er volden og pøbelstrekene bare et utslag av ond vilje, eller er den også et uttrykk for avmakt og dyp frustrasjon over at avstanden mellom de styrende og de styrte øker?
  • Det var ikke steinkastende ungdommer med finlandshette som representerte noe tidsskille denne helga. Det var pistolskuddene fra politiet som hevder det handlet i nødverge. Synet av den krigsutrustede politimannen som legger an og skyter en ung mann i ryggen på åpen gate bør ha etset seg inn i alle demokratisk innstilte menneskers sinn. Slike scener minner oss om andre steder, andre regimer, en annen tid. Å skyte mot demonstranter - hvor pøbelaktige de enn er - kan ikke forsvares, verken av politisjefer eller andre. Alle som har sett fjernsynsbildene, vil dessuten sette store spørsmålstegn ved om politimannen virkelig handlet i nødverge.
  • Nesten like rystende er det å konstatere at brede massemønstringer mot makthavere tiltrekker seg pøbel. Det kan nesten virke som denne formen for aktivisme legitimerer opptøyer. Grensene for hva som er akseptable ytringsformer tøyes og blir uklare. Politisk bevisste EU-motstandere, motstandere av markedsliberalisme og miljøvernere vet hvordan de skal få oppmerksomhet om sin sak. De vet hvor grensen går. Men de vet også at arrangører med fredelige hensikter kan miste grepet.
  • Når politiske aksjoner utvikler seg til voldelige konflikter, har alle argumenter tapt sin kraft. Demonstrantene mister støtte blant publikum. Politikerne fjerner seg fra folket som velger dem. Og politiet mister tillit og troverdighet som konfliktløser. Alle seriøse krefter har derfor felles interesse i å avverge slike situasjoner. Våpenbruk, forbud og inngjerding er like lite hensiktsmessig som ruteknusing og steinkasting. Det bør være lærdommen fra Göteborg.