Felles jakt på det ekstreme

Det å gå 109 dager på ski med lite mat og brensel kan sette ethvert forhold på prøve. Bestekompisene Torry Larsen (29) og Rune Gjeldnes (29) har gjort det. Og de er fremdeles venner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

M2M fant tonen

- Alle barrierer blir brutt når man må ligge naken i en sovepose og holde rundt hverandre for ikke å fryse i hjel. Båndene som oppstår, tror jeg man har med seg for alltid, sier polfarer og marinejeger Rune Gjeldnes.

Vi møter 29-åringene Rune Gjeldnes og Torry Larsen rett etter at de har kommet tilbake til Norge. Guttene fra Surnadal og Ålesund har som de første i verden klart å gå på ski over Polhavet fra Canada til Russland. Foreløpig har ikke isødet sluppet tak i kropp og sinn, men de er i godt humør.

- Forskerne sier vi ikke hadde klart dette dersom vi ikke hadde hatt hverandre, sier Torry og gir kameraten en klapp på skulderen.

Eventyrlysten

Torry og Rune møttes på marinejegerkurs i Ramsund i Nordland for åtte år siden. Etter å ha kravlet i tang og tare, hoppet i fallskjerm og overnattet ute i all slags vær, er de uatskillelige.

Det er særlig drømmen om å oppleve ekstreme forhold og teste grenser som har bundet dem sammen.

- En ting er at du ikke får med deg hvem som helst på polferd. En annen ting er at du ikke legger ut på tur med hvem som helst, sier Rune.

Fortsatt bestevenner

I 109 dager har Torry og Rune forsøkt å holde hverandre oppe. Etter fire måneder på tur er de fremdeles bestevenner. Mens de venter på å begynne i ny felles jobb, har Rune fått sove på sofaen til Torrys kjæreste. Blir de aldri lei av hverandre?

- Nja, nei. Vi er flinke til å gi hverandre ro. Akkurat nå er det i alle fall godt at jeg har Rune. Vi ble hentet veldig fort ut av isen og merker nå at vi må ha tid til å fordøye opplevelsen, sier Torry.

- Dessuten har han laget pannekaker til frokost to dager på rad.