Felles skjebne hos Røde Kors

Det gikk 12 dager fra Rim Shah Bibi (3) og Navid (7) ble hentet ut av ruinene til de landet i Musaffarabad i helikopter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deretter tok det bare to timer før de lå på operasjonsbordet i Musaffarabad, i det norsk-finske feltsjukehuset fra Røde Kors.

På den tolvte dagen etter jordskjelvet kom helikoptrene tett inn for landing på det støvete jordet i Musaffarabad i Kashmir. Noen av ofrene kom ut av helikoptrene til fots, men de fleste måtte bæres på båre, inntullet i tepper.

Steikende sol og støvet, som helikoptrene stadig virvlet opp, plagde alle. De som tålte det minst, ble båret til skyggen.

Kjemper med smertene

I solsteiken så vi den unge gutten Saghir Hussain kjempe med smertene, halvt bevisst og seinere helt borte. Han hadde fått foreløpig behandling for et vanskelig brudd i lårbeinet, åpent og infisert.

Der lå også den sjuårige gutten Navid, med stygge sår i hodet og det ene øyet gjenklistret av puss. Faren våket over gutten og dro teppet over hodet på ham for å beskytte mot støvet.

Vi så også treårige Rim Shah Bibi, med åpent brudd i den ene leggen, og et lukket brudd i den andre. Hun kom også med faren.

Rim og Navid er så små at de ble lagt på samme båre, deres første nære møte.

 KLAR FOR OPERASJON: Raham Din passer på datteren Rim Shah Bibi før operasjonen på Røde Kors-sykehuset i Musaffarabad. Til høyre Navid som skal opereres samtidig. Foto: Sveinung Uddu Ystad
KLAR FOR OPERASJON: Raham Din passer på datteren Rim Shah Bibi før operasjonen på Røde Kors-sykehuset i Musaffarabad. Til høyre Navid som skal opereres samtidig. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

På den midlertidige helikopterflyplassen er det skotske Harald og finske Marja som på vegne av Røde Kors plukker ut de pasientene som egner seg for behandling på det norsk-finske feltsjukehuset i byen. De setter en plasterlapp i panna på Saghir, Navid og Rim med påskrift «ICRC», for Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Bjørn Sveen er ansvarlig for medisinsk evakuering og får sendt pasientene med ambulanse.

På akuttmottaket i sjukehuset til Røde Kors, anlagt på byens uferdige cricketstadion, tar legen Paul Odberg fra Skervøy imot stadig flere pasienter på åpningsdagen, fredag.

-  Vi får bare veldig dårlige pasienter, så lenge etterpå. Kunsten er å ta raske avgjørelser, sier han.

Skrelt av

Han har raskt undersøkt Rim og Navid. Navid gråter veldig.

-  Han har fått skrelt av hodeskalpen og har et brudd i låret. Øynene er helt og delvis lukket av puss. Såret må renses daglig. Men han blir fin. Jenta har et åpent brudd i leggen. Også hun blir helt fin. Men de må rett på operasjonsbordet, sier Odberg.

På senga ved sida av ligger Saghir Hussain. Han er helt borte nå.

-  Gutten har et komplisert brudd, og har fått behandling med antibiotika og vaksine mot stivkrampe. Nå hviler han i bedøvelse. Alle åpne brudd er infiserte, sier Odeberg.

På gipsen på det brukne beinet til Saghir er det skrevet med tusj hva den første behandlende legen har funnet ut om gutten. Det hjelper Odberg i hans diagnose.

Opereres samtidig

Rim og Navid legges inn på hvert sitt operasjonsbord samtidig i operasjonsteltet. Alexander Schultz opererer først Navid. Med det vanskelige bruddet i låret må han ligge med høyre bein rett til himmels. Så renses såret i hodeskallen. Deretter opereres Rim.

De to fedrene setter seg sammen i skyggen utenfor. Azim er far til Navid, og Raham Din er far til Rim. Ingen av dem var hjemme da jordskjelvet rammet.

Azim er fra Serban i Chikote-dalen. Han var på jobb i Karachi da jordskjelvet kom og rakk hjem på to dager. Raham Din er fra Chamba i Nilam-dalen. Han var på jobb i Rawalpindi og kom hjem etter åtte timer.

-  Taket falt ned. Den yngste dattera mi døde. Kona mi er også skadd i hodet og ryggen. Men jeg fikk henne ikke med, sier Din.

-  Mitt hus er i to etasjer. Taket ga etter og alle i andre etasje er døde. Alle i første etasje er skadde, sier Azim.

Jan Borgen har vært ansvarlig for å få satt opp det norsk-finske sjukehuset. Det tok ni dager fra jordskjelvet rammet.

-  Må det ta så lang tid?

- Logistikken forsinker. Vi snakker om å få 120 tonn på plass. Og vi snakker om ferskvarer, som medisiner er. Og så er det begrenset med flykapasitet, sier Borgen.

Plutselig kommer pleierne ut av operasjonsteltet bærende på Rim og med Navid på båre. De bæres til barneteltet. De to fedrene er tydelig lettet.

-  Insha Allah! - Om Gud vil! - sier Raham Din, og Azim gjentar:

-  Insha Allah!

De går i felles skjebne til barneteltet.

NORSK KIRURG: Alexander Schultz behandler Navids øye som er fullt av puss.