Felles skjebne

Etter 100 hvetebrøddager blir det andre boller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Allerede på sin første pressekonferanse fikk Jens Stoltenberg en smak av hverdagen for den rødgrønne regjeringen. Der kom han blussende fra høstsolen på slottsbakken og ikke før hadde han satt seg, så kom det kritiske spørsmål:

Hvorfor var det ingen fra Sørlandet med i regjeringen?

Stoltenberg hadde akkurat skrytt av hvilken bredde det var i den nye regjeringen; her var det kjønn, geografi og erfaringer nok til å representere hele samfunnet. Her var en vaskeekte helt og en halv same, en bymisjonær og en mangemillionær. Til både tegner Finn Graffs og humorist Are Kalvøs lettelse var også Trond Giske med. Men så var det likevel en interessegruppe Stoltenberg hadde glemt. Etter at sørlendingene tok over Kongehuset og begge rikskanalene, vil de ha en statsråd og. Eh, hva med en statssekretær? foreslo statsministeren.

Tøft spørsmål nummer to: Vel og bra at regjeringen er kjønnsdelt, men har ikke Ap vedtak om 50 prosent av hvert kjønn? Og hva med Troms når Nordland får to statsråder? Og hva med Tog-Norge når samferdselsministeren kommer fra et fylke som ikke går på skinner?

Det var finn 19 feil leken. Litt lett skyggeboksing før den store kampen begynner. Det er kutyme at en ny regjering får noen hvetebrøddager før den møter hverdagen, og det kan den trenge. Selv om Ap-laget var gjenkjennelig og tre senterpartister har delt regjering med Bondevik, skal tre politiske kulturer lære å leve med hverandre. Ringrever skal samarbeide med nybegynnere, venstre med sentrum, by med land. De første regjeringskonferansene vil bli brukt til å lære statsråders ABC. Det er mer enn å hilse på kongen og kjøre sort bil.

Den tradisjonelle nøkkeloverrekkelsen minnet om hvilke skjebner som rammet noen av deres forgjengere; like skinnende optimistiske en høstdag for fire år siden. Anne-Grete Strøm-Erichsen kan ikke ha unnlatt å se for seg stortingets høringssal da hun til trompetfanfare overtok nøkkelen fra Kristin Krohn Devold. Hvorfor smilte Krohn Devold så bredt? På den annen side, med dobbelt bindestrek skal det mye til for at navnet hennes havner i overskriftene. Og selv i Forsvaret må man nå ha vent seg til å bli ledet av en kvinne.

Helen Bjørnøy tenkte kanskje på «IQ-bølla» Harald Eia da hun satte seg i stolen til Knut Arild Hareide. Eller hun tenkte på hva hun gjør når Heidi Sørensen lenker seg fast igjen etter at regjeringen har vedtatt utbygging i Barentshavet. Men hvis hun er heldig får hun være med å utnevne en bisp i kirkestatsråd. Den kanskje største overraskelsen, fornyelsesminister Heidi Grande Røys fra SV, fikk en anonym start. Pressen ble ikke sluppet inn i tide til nøkkeloverrekkelsen i departementet som blant annet skal sikre døgnåpen forvaltning. Jeg lover at dette blir første sak jeg skal rydde opp i, sa Grande Røys med lovende tilløp til humor.

Jens måtte droppe «direktørvennene» sine etter press fra Oslo Ap og LO, kunne Dagsavisen fortelle igår. Men Stoltenberg blir langtifra venneløs i sin egen regjering. Ap-statsrådene Karita, Sylvia, Jonas og Bjarne Håkon er venner gode som noen, både fra hans forrige regjering og tiden i opposisjon. I tillegg får Morten Wetland plass på statsministerens kontor og Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet. Mannen LO påberoper som sin, Odd Eriksen med bakgrunn fra Kjemisk Forbund, var dessuten en av Stoltenbergs mest åpenhjertige forsvarere i striden med Thorbjørn Jagland. Kanskje opprørerne fikk hindret Hanne Harlem fra å bli justisminister, hvis hun noen gang var aktuell, men kabalen bærer preg av at Stoltenberg har lagt den selv uten å skue altfor mye til kritikerne.

SI DIN MENING: Nå kan du kommentere Dagbladets Marie Simonsens kommentar. Foto: SCANPIX
SI DIN MENING: Nå kan du kommentere Dagbladets Marie Simonsens kommentar. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er en relativt ung regjering som overtar. Kristin Halvorsen trekker snittalderen opp med sine 45 år. Men de fleste av statsrådene, som tok sine første runder i TV-studioene igår, har lang erfaring fra blitz-lyset. Den vil de også trenge når hvetebrøddagene er over og alvoret begynner. Når tre partier skal tale med en tunge gjelder det å holde den rett i munnen.

Det tenkte kanskje også Trond Giske på da han overtok nøkkelen fra Valgerd Svarstad Haugland.

<B>POLITISK REDAKTØR:</B> Dagbladets Marie Simonsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer