Fellesforbundet: - Derfor bør ikke en øl koste mindre enn 67,90

- Hvis det koster mindre kan kundene regne med at de ansatte for får lite eller at det er noe snusk, mener Fellesforbundet.

DETTE BØR DEN KOSTE: Fellesforbundet avdeling 10 har beregnet hvor mye en halvliter øl bør koste, hvis man følger lover og regler. Ifølge Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet bør da minst salgspris være 67,90 kroner (se beregning i egen faktaboks). Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
DETTE BØR DEN KOSTE: Fellesforbundet avdeling 10 har beregnet hvor mye en halvliter øl bør koste, hvis man følger lover og regler. Ifølge Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet bør da minst salgspris være 67,90 kroner (se beregning i egen faktaboks). Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis halvliteren koster mindre enn 68 kroner kan kundene regne med at de ansatte får for lite betalt, at det er skattejuks, svart omsetning eller noe annet snusk, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte.

Med over 150 000 medlemmer er Fellesforbundet LOs største forbund i privat sektor og organiserer blant annet landets restaurantarbeidere.

- Minst 67,90 kroner Fellesforbundet avdeling 10 har beregnet hvor mye en halvliter øl bør koste, hvis man følger lover og regler. Ifølge Skjelstadaune bør da minst salgspris være 67,90 kroner (se beregning i egen faktaboks).

- Vi er ikke imot billig øl, men billig kan også være dyrt. Hvis de ansatte får for lite betalt og arbeidsgiverne ikke følger loven skyver de kostnadene over på samfunnet, sier Skjelstadaune.

Massive lovbrudd Den siste tida har Dagbladet satt søkelys på lovbrudd hos Oslos fremste restauranter.

I juli skrev Dagbladet om Michelin-restauranten Maaemo, som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. For to uker siden skrev Dagbladet om Bølgen & Moi, hvor de ansatte hadde jobbet langt lengre enn lovlig. Også den populære restauranten Jacob Aall på Aker Brygge fikk styrk av Arbeidstilsynet, skrev Dagbladet i forrige uke.

A- og B-lag - Hvis man ikke får gjort noe med lønns- og arbeidsvilkårene i restaurantbransjen risikerer vi å få et A- og B-lag i norsk arbeidsliv, hvor noen jobber for langt dårligere arbeidsvilkår enn andre, sier Skjelstadaune, som er sterkt kritisk til at Oslos fremste restauranter ikke klarer å følge arbeidsmiljøloven.

- Hvis de ikke klarer å følge loven bør de heller la vær. VI kan ikke ha et samfunn hvor det blir akseptert å bryte loven, sier Skjeldstadaune.

- SKATTEJUKS OG FOR LITE BETALT: - Hvis halvliteren koster mindre enn 68 kroner kan kundene regne med at de ansatte får for lite betalt, at det er skattejuks, svart omsetning eller noe annet snusk, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- SKATTEJUKS OG FOR LITE BETALT: - Hvis halvliteren koster mindre enn 68 kroner kan kundene regne med at de ansatte får for lite betalt, at det er skattejuks, svart omsetning eller noe annet snusk, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Fellesforbundets øl-regnestykke per halvliter:

Innkjøpspris eks moms: kr. 22,18

Dekningsbidrag 1 (faste kostnader) kr. 16,63

= kr 38,80

Dekningsbidrag 2 (variable kostnader) kr 29,10

Minste salgspris Kr. 67,90

Hvis man benytter såkalte Ktall (kalkulasjonstall) blir prisen slik:

Innkjøpspris kr 22,18 x 3,25 = utsalgspris Kr. 72,08

Kilde: Fellesforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer