Fellesforbundet etterlyser biervervs-opprydding hos politiet

Mener politimann Magne Madsens bi-geskjeft med litauiske ansatte er «uheldig».

VIL HA OPPRYDDING:  Jeg vil oppfordre politiet til å gjøre en opprydding. Det kan ikke være slik at politiets egne ansatte kan starte bedrifter som ligger på kanten av avtaleverket, sier Krokstad til Dagbladet.
VIL HA OPPRYDDING: Jeg vil oppfordre politiet til å gjøre en opprydding. Det kan ikke være slik at politiets egne ansatte kan starte bedrifter som ligger på kanten av avtaleverket, sier Krokstad til Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser nå at mange, både politifolk og andre, etablerer bedrifter, gjerne bemanningsselskaper. De har kontakt med ulike personer i østeuropeiske land, og leverer arbeidskraft til byggebransjen og andre bransjer, sier Steinar Krokstad, forbundssekretær i Fellesforbundet, til Dagbladet.

Han synes virksomheten til politiførstebetjent Magne Madsen på Kongsberg er «uheldig».

Slik Dagbladet skriver i dag, startet Madsen og en litauisk kamerat i 2010 opp selskapet Mer Norge, som til tross for navnet er et britisk NUF (Norskregistrert utenlandsk foretak).

Bryter tariffen
Inntil Dagbladet i forrige uke stilte spørsmål om saken, hadde ikke Mer Norge registrert sine ansatte i Arbeidsgiver og arbeidstaker-registeret (Aa-registeret).

Han viste Dagbladet lønnsslipper med en timebetaling på 150 kroner, som er under den lovfestede minstebetalingen i byggebransjen.

Ifølge Krokstad er det ikke uvanlig at byggefirmaer med østeuropeiske arbeidere ikke oppfyller regelverket.

- Det vi ser, er at kjennskap til regelverket er omtrent  en total mangelvare. Det kan ligge et visst inntjeningspotensiale i å ikke ha kjennskap til avtaleverket, sier Krokstad.

- Bør rydde opp Han synes det virker som en uheldig kombinasjon å være politimann og samtidig operere i byggebransjen med østeuropeiske ansatte.

- Det høres uheldig ut, og mitt spørsmål er hvilket regelverk politiet har for slike bierverv. Jeg vil oppfordre politiet til å gjøre en opprydding. Det kan ikke være slik at politiets egne ansatte kan starte bedrifter som ligger på kanten av avtaleverket, sier Krokstad til Dagbladet.

Rolleblanding
På Dagbladets henvendelse til Politidirektoratet om regelverket for bierverv, oversendte direktoratets seniorrådgiver Wemunn Aabø et 17-siders rundskriv fra assisterende politidirektør Vidar Refvik fra 2008.

Byggefirmaer nevnes ikke spesielt, men det framgår at bierverv krever samtykke fra politimesteren.

«Bierverv i virksomhet som i større eller mindre utstrekning må anses ulovlig, er klart nok uforenlig med å inneha stilling som polititjenestemann», heter det i rundskrivet.

Risiko for rolleblanding, pliktkollisjon og inhabilitet er blant de viktigste hensynene som skal vurderes før det gis tillatelse til et bierverv.

Wemunn Aabø vil ikke kommentere om det er behov for en opprydding i politiets bierverv, slik Steinar Krokstad oppfordrer til.

GLIPPER: - Vi prøver å følge lover og regler, men det kommer stadig så mye nytt, at noen ganger glipper det, sier politiførstebetjent Magne Madsen, som ved siden av jobben i politiet arbeider og er største eier i byggefirmaet Mer Norge - et Norskregistrert utenlands foretak med litauiske ansatte. Foto: Tonhild Solberg Strand/Laagendalsposten
GLIPPER: - Vi prøver å følge lover og regler, men det kommer stadig så mye nytt, at noen ganger glipper det, sier politiførstebetjent Magne Madsen, som ved siden av jobben i politiet arbeider og er største eier i byggefirmaet Mer Norge - et Norskregistrert utenlands foretak med litauiske ansatte. Foto: Tonhild Solberg Strand/Laagendalsposten Vis mer