STORAKSJON: Store politistyrker med sprengstoffeksperter og bomberobot saumfarte universitetsområdet på Blindern etter den påståtte skyteepisoden og funnet av den falske bomba.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STORAKSJON: Store politistyrker med sprengstoffeksperter og bomberobot saumfarte universitetsområdet på Blindern etter den påståtte skyteepisoden og funnet av den falske bomba. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Fellesnevneren har vært et kjedelig liv, og ønske om heltestatus

Psykologspesialist Pål Grøndahl om personer som melder fra om egne lovbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En vekter ansatt i Nokas sitter nå i politiarresten, etter at det i avhør kom fram at han natt til i går påførte seg selv skuddskader og utplasserte ei falsk bombe på universitetsområdet på Blindern i Oslo, for så å varsle om det.

Mannens melding fikk store konsekvenser; store politistyrker saumfarte i går området på jakt etter to gjerningsmenn, mens sprengstoffspesialister undersøkte «bomba». Ansatte på Blindern fikk ikke gå på jobb.

Det kom også fram at dette var tredje gang vekteren hadde meldt fra om at han var utsatt for grov vold eller regelrett drapsforsøk på sin rute på Blindern. Politiet vil nå se nærmere på de tidligere hendelsene.

- Må avdekke motiv Psykologspesialist Pål Grøndahl har en rekke ganger vært psykiatrisk sakkyndig i straffesaker. Han har vært borti saker der ildspåsettere selv har varslet politiet og pressen.

- De har vært påfallende raskt på åstedet, og bistår brannvesenet og politiet. Fellesnevneren har vært et kjedelig liv, og ønske om heltestatus, oppmerksomhet, spenning og berømmelse, sier Grøndahl til Dagbladet.

Han understreker at det er altfor tidlig å si noe om hva som har foregått i hodet på den nå siktede vekteren i forkant av dramaet han satte i gang.

AVVENTENDE: Psykologspesialist Pål Grøndahl håper vekterens motiv for å sette i gang Blindern-hendelsen snart kommer fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVVENTENDE: Psykologspesialist Pål Grøndahl håper vekterens motiv for å sette i gang Blindern-hendelsen snart kommer fram. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Politiet må avdekke et motiv. Var handlingen rasjonell? Var det for vinnings skyld? Hvis svaret er nei, begynner vi å bevege oss inn på mitt område, sier psykologen.

- Komplekst Grøndahl understreker at merkelige handlinger kan ha en kompleks forklaring.

- Hvorfor gjør mennesket rare ting? Det kan være vanskelig å forstå; vi vet f.eks. at noen velger å kutte seg selv, noe som for folk flest virker både smertefullt og rart, sier han.

Blindern-saken er ikke enestående. I 2004 ble en Securitas-vekter fra Florø dømt for å ha startet flere branner i arbeidstida, på steder han skulle passe på. Han ble også dømt for å ha tent på sin egen bolig, slik at han måtte «reddes» av naboene, et eldre ektepar. Seinere sto alle tre fram i Se og Hør, skrev VG den gangen.

Heltesyndrom I litteraturen beskrives «heltesyndromet», en trang til å framstå som heroisk og få anerkjennelse, gjennom å skape krisesituasjoner de kan løse, som f.eks. branner. Fenomenet er utbredt blant yrkesgrupper som brannmenn, vektere, sykepleiere og politifolk.

- Men heltesyndromet er ingen diagnose. Det samme gjelder Münchausen-syndromet (hvor en person skader seg selv for å få oppmerksomhet) eller Münchausen by proxy (der f.eks. en forelder påfører barnet sykdomssymptomer gjennom forgiftning, for så å få mye oppmerksomhet fra helsepersonell). Og det er langt fra disse fenomenene til strafferettslig utilregnelighet, sier Grøndahl.

For at en tiltalt skal bli funnet utilregnelig, må vedkommende ha vært psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Slike domfelte blir idømt tvungent psykisk helsevern istedenfor fengsel.

- Fire av fem tiltalte som vi undersøker, er tilregnelige - et mindretall er alvorlig psykisk syke og demed utilregnelige, sier psykologspesialisten, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Den siktede vekteren vil trolig få oppnevnt forsvarer i løpet av dagen, og bli framstilt for varetektsfengsling innen kort tid.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram