- Fellestrekk mellom fugledødsfallene i USA og Sverige

Eksperter over hele verden gransker de mystiske dødsfallene.

MYSTISK FUGLEDØD: Ifølge politiet er det nå snakk om et tall mellom 50 og 100 fugler som er døde i Sverige. Årsaken til massedøden er uklar. Foto: Expressen/Leserbilde
MYSTISK FUGLEDØD: Ifølge politiet er det nå snakk om et tall mellom 50 og 100 fugler som er døde i Sverige. Årsaken til massedøden er uklar. Foto: Expressen/LeserbildeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) De mystiske dødsfallene i USA har nådd nabolandet vårt, for i natt regnet det døde fugler også i Sveriges gater.

Flere tusen fugler regnet ned i småbyen Beebe i USA nyttårsaften. Rundt midnatt ble det funnet mellom 40-50 døde
fugler i Falköping i Sverige, melder Aftonbladet.se.

- Jeg tenkte direkte at det må finnes en sammenheng, sier Drilon Hulaj (23), som oppdaget massedøden i går kveld, til avisa. Politiet vet ikke hva som kan ha forårsaket massedøden.

Ligger spredd Fuglene er funnet i gatene, på hustak og på gresssmatter i den svenske småbyen.

- Vi fikk meldingen 23.50 i natt, og da vi hadde rykket ut og kommet i gatene der de lå, fikk vi konstantert at det var omlag 100 døde eller nesten døde fugler det var snakk om, sier politibetjent, Andreas Wedebrang til Aftonbladet.

Ser fellestrekk Generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken, har prøvd å skjønne hva som faktisk foregår med de tusenvis av døde fuglene i både Sverige og USA.

- Jeg ser en del fellestrekk mellom disse to sakene, sier Solbakken som likevel er forsiktig med å uttale seg om de to sakene har en direkte sammenheng.

Kan være byge
Ifølge Solbakken går fellestrekkene ut på at de to fugleartene i de to tilfellene er arter som har lignende oppførsel. De overnatter samlet i større flokker, og i begge tilfellene har fuglene flydd på nattestid selv om det er uvanlig for sin art på denne tiden av året.

- Årsaken til at fuglene i Sverige har flydd så sent, kan forklarest ved at de har blitt skremt av noe. Når de har kommet seg opp i lufta, kan de da ha kollidert med ledninger, bygninger, lysstolper, lastebiler eller lignende, sier han.

Solbakken mener derimot at fuglene i USA kan ha blitt skremt opp fra sin overnattingsplass av nyttårsraketter og deretter kollidert med ulike gjenstander mens de fløy forvirret rundt i veldig lav høyde. Vitnebeskrivelser fra USA tyder på dette, sier han. Men at fuglene i Sverige kan ha opplevd det samme, tviler han derimot på.

- Ikke vits å spekulere Veterinærsjef Robert ter Horst ved Länsstyrelsens veterinärenhet, sier til Dagbladet at han mener det ikke er vits i å spekulere i hva som har skjedd.
- Vi vet ikke hva som har skjedd; det er ikke noe vits i å spekulere. Nå skal vi samle sammen døde fugler som skal sendes inn til obduksjon, så får vi se, sier Horst.

Sperret av gaten Myndighetene har sperret av Falköpingsgaten hvor fuglene ble funnet døde. Et antall vil bli samlet opp og sendt til Uppsala for obduksjon.

KAIE: Ifølge generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken er de døde fuglene i Sverige trolig kaier, som har likhetstrekk med rødvingetrupialene som ble funnet i USA. (Foto: Kjetil Aa. Solbakken, NOF)
KAIE: Ifølge generalsekretær i Norsk ornitologisk forening, Kjetil Solbakken er de døde fuglene i Sverige trolig kaier, som har likhetstrekk med rødvingetrupialene som ble funnet i USA. (Foto: Kjetil Aa. Solbakken, NOF) Vis mer

- Vi jobber med å fjerne de døde, og forventer at vi har et svar på dødsårsaken i neste uke, sier ter Horst.

- Hvordan har været i området vært de siste ukene? Kan det være en årsak?

- Det vi vet er at vinteren har vært streng for fuglene, men om det har skylda veit vi ikke, sier han.

DØDSFALL I USA: Denne fuglen var en av mange tusen som ble funnet død i småbyen Beebe i Arkansas, USA. (Foto: AP Photo/The Daily Citizen, Warren Watkins).
DØDSFALL I USA: Denne fuglen var en av mange tusen som ble funnet død i småbyen Beebe i Arkansas, USA. (Foto: AP Photo/The Daily Citizen, Warren Watkins). Vis mer