Felt av DNA etter fire år

Etter fire år er en 40-åring dømt til fengsel i tre år for voldtekt.

FORNØYD: Bistandsadvokat Trine Rjukan er glad for at 40-åringen endelig er dømt.
kvinnen. Foto: Øistein Norum Monsen
FORNØYD: Bistandsadvokat Trine Rjukan er glad for at 40-åringen endelig er dømt. kvinnen. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen, som på det aktuelle tidspunktet var snaut 19 år, forklarer at hun valgte å bli voldtatt framfor å dø.

- Jeg hadde dødsangst. Livet mitt passerte i revy, forsetter kvinnen.

Voldtekten skjedde på Sandaker i Oslo 28. juli i 2008. Etter fire år er en mann dømt til fengsel i tre år. Ett år av straffen er gjort betinget på grunn av tidsmomentet. Oslo tingrett kritiserer politiet for unødig tidsbruk.

- Volds- og seksualforbrytelser skal prioriteres, slår retten fast. Overgrepssaken mot kvinnen er spesiell. Sterkt beruset hadde kvinnen blitt med mannen hjem til hans leilighet. Etter voldtekten dro kvinnen hjem til sin far. Etter kort tid ble voldtekten anmeldt, men kvinnen kunne ikke forklare hvor hun hadde vært. Saken ble henlagt.

I mars 2009 ble hun imidlertid tilkjent 100 000 kroner i voldsoffererstatning.

Frikjent Politiet hadde imidlertid sikret seg DNA-spor fra sæd. 28. januar 2010 anmeldte en annen kvinne en voldtekt på Sandaker. Politiet sikret seg DNA-spor, og en sjekk viste DNA-match med kvinnen som hadde anmeldt en voldtekt sommeren 2008.

I tingretten er imidlertid 40-åringen frikjent for denne voldtekten, som førte til at han ble dømt for det første overgrepet. Skuffet Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for begge kvinnene, sier til Dagbladet at den ene klienten er svært skuffet over frifinnelse og at hun håper at statsadvokaten anker over skyldspørsmålet.

- 40-åringens første offer, som ble tatt kvelertak på og slått, er glad for at gjerningsmannen ikke har sluppet unna ansvaret for overgrepet han utførte mot henne for fire år siden. De fornærmede, som begge er unge jenter, er sterkt preget av hendelsen og sliter fortsatt mye psykisk og fysisk. De føler seg begge svært krenket, sier Rjukan.

Kvinnen som ble tilkjent 100000 kroner i voldsoffererstatning med den da ukjente gjerningsmannen, fikk i retten ytterligere 50000 i oppreisning. Grunnen er at Høyesterett i 2011 hevet normen fra 100000 kroner til 150000 kroner.