- Felt av DNA-prøve etter fire år

Tobarnsmoren ble brutalt voldtatt i oppgangen til sitt eget hjem sommeren 1998. Over fire år etter mener politiet de har funnet gjerningsmannen, etter at han samtykket til å avlegge DNA-prøve i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

33-åringen politiet mener står bak den grove voldtekten, satt allerede varetektsfengslet for drapsforsøk, voldtekt, voldtektsforsøk og ran. Fredag ble fengslingen forlenget med fire uker i Oslo forhørsrett, etter at politiet la fram DNA-bevis i voldtektssaken fra Holmlia sommeren 1998.

Avhengig av samtykke

Bakgrunnen er at marokkaneren samtykket til å få sjekket sin DNA-prøve opp mot sporregisteret til Kripos. Der ligger det biologiske materialet som ble funnet på tobarnsmoren for over fire år siden.

Ifølge politiadvokat Cecilie Gulnes matchet prøven til mannen fullstendig med sporene som ble sikret etter Holmlia-voldtekten.

- Kvinnen gjorde det eneste riktige: Hun tok umiddelbart kontakt med voldtektsmottaket, sier Gulnes til Dagbladet.

Politiet kan slik lovverket er i dag ikke sjekke en slik prøve opp mot registeret uten samtykke hvis det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke. Tobarnsmorens bistandsadvokat, Inger Lise Sætren, mener at loven må endres.

Lettet

- Jeg kan ikke se hvem denne bestemmelsen skal beskytte. Det har vært en stor påkjenning for min klient å vite at denne personen har vært på frifot. Hun er nå svært lettet og glad for at mannen er pågrepet, sier Sætren til Dagbladet.

33-åringen står ifølge siktelsen bak drapsforsøk og voldtekt av flere østeuropeiske kvinner.

- Han har foreløpig ikke tatt stilling til den siste siktelsen. Når det gjelder de andre forholdene han er siktet for, nekter han straffskyld, sier hans forsvarer Jan Christian Kvanvik til Dagbladet.