- Felt av DNA

Politiet er sikre på at de har tatt Dereka Maria Mikulas (16) drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON/DRØBAK (Dagbladet): En 20 år gammel venn av Dereka ble i går siktet for drapet. Siktede nekter straffskyld for drapet.

Drapsjegerne mener at DNA-spor og fingeravtrykk klistrer mannen til drapshandlingen i tomannsboligen i Son.

På åstedet ble det funnet DNA-spor som gjorde det mulig å lage en DNA-profil, eller et genetisk fingeravtrykk.

Frivillig test

20-åringen var i sitt første avhør tre dager etter drapet. Han samtykket i å bli DNA-testet med en spyttprøve. 20-åringens DNA-profil ble sammenliknet med en profil fra åstedet.

Ved 12-tida i går formiddag fikk etterforskerne den endelige bekreftelsen på at siktedes DNA-profil matchet med en profil fra åstedet.

I tillegg mener politiet at fingeravtrykk i boligen stemmer med siktedes fingeravtrykk. Siktede har også avgitt såleavtrykk, og politiet sjekker nå om han har satt avtrykk på åstedet.

Politikilder bekrefter at kriminalteknikerne tidlig fant biologiske spor som de mente tilhørte drapsmannen.

Like i nærheten av den drepte ble det funnet både blod og hår.

Hentet på jobb

To og en halv time etter at drapsjegerne i Vestby fikk endelig beskjed om analysene fra Rettsmedisinsk institutt om DNA-profilen, slo de til på siktedes arbeidsplass i Oslo.

Han ble pågrepet og siktet for forsettlig drap.

- Pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier politiadvokat Knut Inge Stavang.

Klokka 16.13 i går ettermiddag startet kriminalteknikerne jakten på flere spor i siktedes leilighet i Son. 20-åringen satt i går i lange avhør ved politistasjonen i Drøbak.

Uten alibi

Dagbladet får bekreftet at 20-åringen var en av et tiltall personer som etterforskerne tidlig hadde i søkelyset. Etterforskerne var i en tidlig fase sikre på at en av Derekas bekjente hadde drept henne.

Politiadvokat Knut Inge Stavang sier at 20-åringen ikke har alibi for drapsnatta. Han har tidligere forklart til politiet at han lå hjemme og sov da drapet skjedde.

Advokat Bjørn Haugen i Moss er oppnevnt som forsvarer for siktede.

- Min klient nekter straffskyld for drapet. Jeg ønsker ikke å gå inn på nærmere detaljer før politiet har avhørt siktede mer utfyllende, sa Haugen til Dagbladet i natt.

Advokaten ønsker ikke å kommentere de faktiske forhold utover dette.

- Det er en uvirkelig opplevelse for de fleste å bli siktet for en slik handling, sier han.

Pratet på telefon

Politiadvokat Knut Inge Stavang og Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen bekrefter at siktede hadde telefonkontakt med Dereka Maria Mikula drapskvelden. Telefonutskrifter viser at 20 åringen var den siste som pratet med Dereka på telefon før hun ble drept.

Etter det Dagbladet kjenner til, mener politiet også at den siktede 20-åringen gikk forbi huset til Dereka ved 03-tida natt til lørdag. Han hadde da vært på utestedet Oliven i Son sentrum.

Siktede visste da at Dereka var alene hjemme.

Politiet opplyser at 20-åringen har vært inne til avhør på Vestby lensmannskontor flere ganger. Han har hele tida forklart at han gikk hjem fra byen natt til lørdag.

- Jeg gikk hjem og la meg for å sove, har 20-åringen forklart.

Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen sier at både den tekniske og den taktiske etterforskningen førte til pågripelse.

- Vi har siden drapet kartlagt bevegelsene i Son sentrum. Siktede var en av flere som ikke hadde alibi drapsnatta. I tillegg til tekniske spor var det taktisk grunnlag bak pågripelsen, sier han.

Ikke konflikt

I natt var det offisielt foreløpig uklart hva som kan være motivet bak drapet.

- Vi føler oss sikre på at vi har pågrepet riktig gjerningsmann, men det er for tidlig å si hva som skal ha vært motivet for handlingen. Det var i alle fall ikke en konflikt mellom avdøde og siktede som skulle tilsi et motiv bak drapet. Mannen sitter i avhør og har ennå ikke fortalt sin versjon av saken, sa politiadvokat Stavang seint i går kveld.

20-åringen vil bli framstilt for varetekt i Ytre Follo tingrett klokka 13 i dag, samtidig som Derekas begravelse starter i Såner kirke.

RANSAKELSE: Nøyaktig klokka 16.13 i går ettermiddag, halvannen time etter pågripelsen, åpnet kriminalteknikere døra til siktedes leilighet i Son. I går kveld jobbet teknikerne med å finkjemme leiligheten.