Felt av varslere

Tippesjefen beklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ekstern varsler og en intern bekymringsmelding førte til at administrerende direktør Reidar Nordby jr. i Norsk Tipping måtte trekke seg fra jobben.

Riksrevisjonen oppdaget ikke de økonomiske uregelmessighetene i tilknytning til en avtale om plenklipp som ble inngått mellom styret og direktøren i 2000 da Nordby ble sjef for World Lottery Association.

- Jeg fikk først en henvendelse eksternt og deretter en intern bekymringsmelding, sier styreleder Sigmund Thue til NTB.

Det var Thue og styret som inngikk avtalen med Nordby i 2000, og etter de to henvendelsene ba styret om assistanse fra Ernst & Young for å gå gjennom hele saken.Klippet for 1 000 kroner
Til NTB sier Thue at bakgrunnen for den nokså spesielle avtalen var at tillitsvervet i den verdensomspennende organisasjonen av statlige spilleselskaper medførte et omfattende reiseprogram for Nordby.

Folk som utførte hagearbeid for Norsk Tipping skulle derfor klippe direktørens plen i sesongen mot et månedlig trekk på 1 000 kroner i direktørens lønn.

Etter hvert vokste imidlertid regningen for hagearbeid som ble betalt av Norsk Tipping mens lønnstrekket ble det samme.

Siden 2000 er det betalt til sammen 430 000 kroner for hagearbeid, hvorav 380 000 ikke er innberettet til ligningskontoret.

Differansen er beløpet som ble trukket i Nordbys lønn.

Nordby beklager
- Selvfølgelig må jeg ta det hele og fulle ansvar for det som er skjedd i denne saken, sier Nordby til NTB.

Han er spesielt selvkritisk til at han ikke tok et initiativ for å få avtalen ut av verden for halvannet år siden.

- Helt fram til 2006 var jeg ukjent med hvilke utgifter Norsk Tipping hadde for at også min private plen ble klippet. For halvannet år siden oppdaget jeg spriket mellom faktiske utgifter og mitt dekningsbidrag, men jeg tok ikke selv noe initiativ for å få ryddet opp.

Det var meget kritikkverdig og er den direkte årsak til at jeg ikke kan fortsette som sjef i Norsk Tipping, selv om jeg nå har betalt og gjort opp for meg økonomisk, sier Nordby.

Han avviser bestemt at arbeidsfolkene har gjort noe annet enn å klippe og rake plenen.

Nordby fortsetter i Norsk Tipping som spesialrådgiver i selskapet med et særlig ansvar for internasjonale relasjoner.

(NTB)

HAGEROT: Reidar Nordby går av som direktør i Norsk Tipping etter økonomiske uregelmessigheter omkring hagestell på hans eiendom. Han fortsetter i Norsk Tipping som spesialrådgiver i selskapet med et særlig ansvar for internasjonale relasjoner.