HOGGET NED: Styrelederen i borettslaget sier de kuttet ned omlag 10 - 20 prosent av skogholtet. Foto: Tea Turtumøygard
HOGGET NED: Styrelederen i borettslaget sier de kuttet ned omlag 10 - 20 prosent av skogholtet. Foto: Tea TurtumøygardVis mer

Felte skogholt ulovlig - kommunen vet ikke om de vil anmelde

Kommunens naturforvalter fikk telefonsamtaler fra gråtkvalte beboere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var tirsdag morgen 7. april at Fossum Borettslag på Stovner i Oslo begynte nedhoggingen av en liten skog på tomten. Samme dag fikk naturforvalter Tea Turtumøygard i bymiljøetaten mellom 20 til 30 telefonsamtaler fra fortvilede beboere.

- Noen gråt faktisk. De hadde snakket om dette på generalforsamlingen, men ikke i det omfanget som ble gjort, så de følte seg rett og slett overkjørt, forteller Turtumøygard til Dagbladet.

Fossum Borrettslag leier tomten av Oslo kommune og må ifølge festekontrakten spørre kommunen om lov dersom de ønsker å felle trær på området. Det ble ikke gjort. 

Bekymret for dyrelivet Styrelder Can Andreassen i borettslaget sier til Dagbladet at de har hugget ned omlag 10 - 20 prosent av det lille skogholtet på omlag 400 trær fordi trærne stod veldig nærme blokka, noe som førte til fuktutvikling.

- Vi bestemte oss for å fjerne litt av trærne og erstatte de med frukttrær og bærbusker, forteller han, og legger til at de ikke var klar over at de gjorde noe ulovlig.

Naturforvalter Turtumøygard mener det ikke bare er ulovlig, men også ytterst tragisk fordi det er hekkesesong. Det innebærer at det er ekstra restriksjoner i naturen som for eksempel båndtvang for å gi dyrene fred og ro mens de hekker.

- I denne sårbare perioden bør man være litt føre var og unngå unødige forstyrrelser av dyra, sier Turtumøygard. Hun mener det er grunn til å tro at fuglene alt hadde hekket, men at det vanskelig kan bevises siden trærne ble kappet opp på stedet.

Biolog og fagleder i Naturvernforbundet Arnodd Håpnes sier det er litt tidlig i hekkesesongen for småfuglene, men skjære og kråke kan ha begynt å etablere reir og kanskje begynt å få egg.

- Men det er nok litt tidlig i hekkesesongen. Ekorn derimot får unger ganske tidlig, og de finner i hvert fall boplass tidlig, legger han til.

Han sier det er viktig at slike ting blir gjort i samråd med kommunen både for å sikre biologisk mangfold og små grønne lunger i bymiljøet.

- Borettslag og andre kan ikke bare ta seg til rette på andres grunn, sier han til Dagbladet.

Kontraktbrudd - Ifølge kontrakten skal kommunen forespørres på forhånd, og hogst av trær kan bare skje i et begrenset omfang, forteller Lena Nesset, kommunikasjonssjef i etaten, til Dagbladet.

Hun sier at dersom de hadde blitt spurt om en nedhogst i så stort omfang ville de rådført seg med bymiljøetaten og dratt på befaring først. Nesset sier også at fagråd, slike som Turtumøygard kommer med, ville blitt tatt med i vurderingen.

Styreleder Andreassen sier til Dagbladet at de gikk på tre befaringer for å sjekke at det ikke var noe dyreliv i trærne.

Forsøkt stoppet Forslaget om hogsten ble stemt frem i generalforsamlingen. Ifølge styrelederen var tre stykker sterkt i mot nedhuggingen, selv om de fikk endelig flertall. Samtidig som Turtumøygard mottok telefoner fra gråtende beboere, hadde kontrollere fra kommunen også kommet over hogsten.

- De snakket med de som hogget og spurte om de hadde de nødvendige tillatelsene, noe de sa de hadde, sier Turtumøygard.

De fortsatt derfor ut arbeidsdagen og tok opp igjen arbeidet onsdag morgen. Da kontaktet Turtumøygard politiet, men heller ikke de fikk stoppet hogsten. 

- De hadde problemet med å finne en lovhjemmel for å stanse det, forteller Turtumøygard.

Dermed ringte beboerne både politiet og bymiljøetatens vaktsentral.

Ikke politianmeldt Nå er hoggingen formelt stanset og saken ligger hos Eiendoms- og byfornyelsesetaten som står som eiere.

- Da hogsten ble stanset var det beklageligvis allerede felt mange trær og Oslo kommune ser alvorlig på at fester ikke har overholdt sin plikt, sier Lena Nesset.

Men selv om politiet måtte legge ned forbud mot å fortsette hoggingen har ikke kommunen politianmeldt episoden.

- Det vil være en del av den videre vurderingen. Kommunen vil nå se på eventuelle mulige sanksjonsmuligheter, forklarer Nesset.