Felte tre – fikk svi på pungen

En oslomann (44) er dømt til å betale en nabo (73) en erstatning på 65 000 kroner og saksomkostninger på nesten 70 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at 44-åringen i 2003 i et fellingsforsøk med motorsag ødela ei over 100 år gammel furu på nabo Hans Skoglunds eiendom på Ljan i Oslo.

– Da treet forsvant, var det nesten som å miste ei fortann, sa Skoglund til Dagbladet i fjor.

Saksøkte naboen

Etter det feilslåtte fellingsforsøket, måtte brannvesenet komme for å få treet forsvarlig felt. Ifølge Skoglund kjeftet kona, mens han ringte politiet. 73-åringen var så sint at han ikke fikk sove ett sekund den påfølgende natta.

Skoglund saksøkte naboen. I Oslo tingrett ble furua verdsatt til 160 000 kroner. Naboen ble samtidig dømt til å betale Skoglund nesten 70 000 kroner i saksomkostninger.

Dette syntes naboen var for drøyt. Han anket til Borgarting lagmannsrett. Naboen påsto seg frifunnet mot at han betalte Skoglund en erstatning begrenset oppad til 25 000 kroner.

Økte beløpet

Skoglund på sin side syntes at erstatning på 170 000 kroner i tingretten var for lite, og han hevet erstatningsbeløpet til 205 000 kroner.

 PRAKTTRE: I 2003 gikk en nabo løs på Hans Skoglunds over 100 gamle furutre med motorsag. Det eneste som var tilbake etter «motorsagmassakren», var stubben. Foto: Knut Tore Pedersen/Dagbladet
PRAKTTRE: I 2003 gikk en nabo løs på Hans Skoglunds over 100 gamle furutre med motorsag. Det eneste som var tilbake etter «motorsagmassakren», var stubben. Foto: Knut Tore Pedersen/Dagbladet Vis mer

Etter en samlet vurdering har lagmannsretten kommet fram til at en rimelig erstatning for å kjøpe og plante et nytt tre av noen størrelse, kan settes til 65 000 kroner. Naboen må i tillegg betale Skoglund saksomkostningene fra tingretten på nesten 70 000 kroner.

Dommerne skriver at naboens ødeleggelse av treet framstår som grovt uaktsomt.