OPPRYKK: Forsvarssjefen general Abdel Fattah al-Sisi er forfremmet til feltmarskalk. Og stadig flere tror han vil forsøke å bli valgt til president. Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamed Abd El Ghany
OPPRYKK: Forsvarssjefen general Abdel Fattah al-Sisi er forfremmet til feltmarskalk. Og stadig flere tror han vil forsøke å bli valgt til president. Foto: REUTERS / Scanpix / Mohamed Abd El GhanyVis mer

Feltmarskalk Sisi ventes å stille til valg som president

Den egyptiske hærsjefen, general Abdel Fattah al-Sisi, er forfremmet til feltmarskalk. Og spekulasjonene om hans presidentambisjoner øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feltmarkskalk er den høyeste rangen i det egyptiske militære hierarkiet, og forfremmelsen styrker antakelsene om at han planlegger å pensjonere seg fra hæren og stille til valg som president.

Det har lenge syntes klart at Sisi, som sto bak kuppet mot den valgte islamistiske presidenten Mohamed Mursi i fjor og som nå er forsvarsminister, ønsker å stille til valg.

Søndag kunngjorde egyptiske myndigheter at presidentvalget skal holdes før parlamentsvalget, og at nominasjonsprosessen skulle starte om kort tid.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for valget, men det er ventet at det vil bli holdt i løpet av de neste seks månedene.

For å kunne stille til valg må Sisi i henhold til loven trekke seg både fra stillingen som forsvarsminister og fra aktiv tjeneste i de væpnede styrkene.

(NTB-Reuters-AFP)