Feltpresten som endte sitt liv som helt i helvete

Mens hele verden holdt pusten, ble en mann æret for sitt heltemod i Nord-Korea for over 60 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En av de mest kjente feltprestene i verden er kanskje Francis John Patrick Mulcahy fra filmen og TV-serien M*A*S*H.

Handlingen utspiller seg på det mobile feltsykehuset «4077» under Korea-krigen. Mulcahy er en av rollene som varer hele serien ut, og gir sjelsro, håp og hjelp i sorgen - og alt for ofte den siste oljen, til skadde og døende soldater i den blodige krigen.

En virkelig helt Langt mindre kjent er en annen feltprest fra Korea-krigen. I skyggen av den svært spente situasjonen på Korea-halvøya forrige uke, ble kapellan Emil Joseph Kapaun tildelt USAs høyeste utmerkelse. Post mortem. Han kom aldri hjem igjen fra krigen.

- Dette er en fantastisk historie. Kapellan Kapaun har blitt kalt en gjeter i feltstøvler. Hans medsoldater som opplevde hans nådegave kalte ham en helgen. En velsignelse fra gud. I dag tildeler vi han en annen tittel - vår nasjons høyeste militære dekorasjon, sa president Barack Obama i det han overrakte kongressens æresmedalje til feltpresten.

I USA er The Congressional Medal of Honor — kongressens æresmedalje — den aller høyeste utmerkelsen en kan få. Som regel tildelt for heltedåd i krig, og som regel utdelt av den amerikanske presidenten personlig.

Torsdag forrige uke var det nevøen til kapellan Kapaun som på vegne av sin onkel mottok medaljen fra president Barack Obama og forsvarsminister Chuck Hagel. Historien om Kapaun er om en katolsk prest som ville spre guds lys i krigens helvete. Og som aldri kom tilbake.

Meldte seg til tjeneste «For heroisk dåd og tapperhet med fare for eget liv ut over det som kan kreves», starter begrunnelsen til den ærefulle tildelingen.

HELT: Kapellan og kaptein Emil J. Kapaun (t.h.) og sanitetskaptein Jerome A. Dolan hjelper en skadd og utmattet medsoldat på slagmarken i Korea. Torsdag ble Kapaun tildelt USAs høyeste militære æresbevisning 62 år etter sin heltedåd og død i Nord-Korea. Foto: AP/US Army/NTB-Scanpix
NEVØ: Nevøen Ray Kapaun tok i mot medaljen på vegne av sin onkel da president Barack Obama inviterte til seremoni. Foto: AP /Pablo Martinez Monsivais/NTB-Scanpix
FELTPREST: Den til nå ukjente feltpresten holdt gudstjenester midt i krigssonen med panseret på sin egen jeep som alter. Jeepen, en lastebil, og resten av utstyret, gikk etterhvert tapt i strid mot fienden. Foto: AP Photo/Col. Raymond A. Skeehan via The Wichita Eagle/NTB-Scanpix
OVERLEVDE: Sersjant Herbert Miller fra New York var en av soldatene feltpresten reddet live til, og er spesielt omtalt i tildelingsteksten. Den nå 85 år gamle veteranen var selvsagt gjest under seremonien i Det hvite hus. Foto: AP /Pablo Martinez Monsivais/NTB-Scanpix
PÅ SYKKEL: Også dette bildet er av kapellan Emil Kapaun i Korea. Foto: AP /Col. Raymond A. Skeehan via the U.S. Army/NTB-Scanpix
KRIGSFANGE: Bildet viser fangeleir nummer 5 i Pyoktong, der feltpresten var krigsfange frem til sin død. Foto: AP/U.S. Army/NTB-Scanpix
MED PIPE: Her er feltpresten avbildet med en pipe i Korea. Foto: AP/Courtesy Catholic Diocese of Wichita/NTB-Scanpix
VERVET SEG: Han var utdannet prest før han vervet seg mot slutten av Den andre verdenskrig. Foto: AP Photo/US Army/NTB-Scanpix

Kapaun, opprinnelig sønn av tjekkiske imigranter, oppvokst på en gård i Pilsen i Kansas, ble ordinert til prest i 1940. Fire år senere vervet han seg til krigstjeneste og rakk såvidt å delta aktivt i Burma før det hele var over.

i 1948 vervet han seg igjen, og ble sendt til Japan året etter like før Korea-krigen brøt ut. I Korea havnet hans avdeling umiddelbart i kamp, og kjempet seg stadig nordover under svært vanskelige forhold.

Ble igjen med de sårede «Under stridsoperasjoner mot væpnede fiender i Unsan, Korea, fra 1. til 2. november 1950, i det kommuniststyrker fra Kina angrep allierte elementer, gikk kapellan Kapaun rolig gjennom overveldende fientlig ild for å gi trøst og medisinsk hjelp til sine kamerater og redde allierte skadde fra ingenmannsland. Selv om amerikanerne lykkes i å slå tilbake angrepet, var de omringet av fienden», står det i tildelningen.

Omringet av overlegne styrker, var det bare et tidsspørsmål før avdelingen ville bli helt utslettet. Alle de amerikanske soldatene som fremdeles var i stand til det, ble beordret til å evakuere.

«Til tross for at han visste at han helt sikkert ville bli tatt til fange, valgte kapellan Kapaun å bli igjen med de skadde»

Tatt til fange Etter at fienden lykkes i å bryte gjennom forsvaret morgenen 2. november, fortsatte han arbeidet med å gi trøst og førstehjelp mens striden utviklet seg til nærkamp.

Kapaun la merke til en skadd kinesisk offiser blant de skadde, og overbeviste ham om å forhandle frem en trygg overgivelse av de resterende amerikanske styrkene.

PÅ SYKKEL: Også dette bildet er av kapellan Emil Kapaun i Korea. Foto: AP /Col. Raymond A. Skeehan via the U.S. Army/NTB-Scanpix
PÅ SYKKEL: Også dette bildet er av kapellan Emil Kapaun i Korea. Foto: AP /Col. Raymond A. Skeehan via the U.S. Army/NTB-Scanpix Vis mer

«Like etter at han ble tatt til fange, uten tanke på eget liv og med urokkelig beslutsomhet, dyttet han en fientlig soldat modig til side i det soldaten skulle henrette sersjant Herbert A. Miller. Ikke bare reddet kapellan Kapauns heltedåd livet til sersjant Miller, men hans overlegne mot og lederskap inspirerte alle til stede, inkludert de som under andre omstendigheter ville ha flyktet i panikk, til å bli og kjempe mot fienden inntil de selv ble tatt til fange.»

Herbert A. Miller er i dag 85 år, og var til stede under tildelingen.  Han er ikke i tvil om at livet hans ble reddet den dagen. Ankelen og den ene hånda var stygt skadet i en granateksplosjon, og en kinesisk soldat hadde geværmunningen pekende mot hodet hans.

- Jeg visste jeg ville bli skutt. Så jeg bare lå der, sier han til The Watertown Daily Times.

Det var da feltpresten dyttet våpenet unna og hindret soldaten i å skyte.

- Hvorfor han ikke skjøt ham, vet jeg ikke. Vanligvis ville de ha skutt både ham og meg. Jeg er glad de endelig gjorde dette. Han var ekstraordinær. Gud hadde en hensikt med å plassere ham i Korea, sier veteranen om medaljetildelingen.

Historien stopper ikke der Ordene som følger medaljen han fikk 62 år etter sin død er mange, men flere enn de som er tatt med i selve tildelingen. For selv om kapellan Emil Kapaun døde i fangenskapet, rakk han å bli husket for flere edle dåder.

NEVØ: Nevøen Ray Kapaun tok i mot medaljen på vegne av sin onkel da president Barack Obama inviterte til seremoni. Foto: AP /Pablo Martinez Monsivais/NTB-Scanpix
NEVØ: Nevøen Ray Kapaun tok i mot medaljen på vegne av sin onkel da president Barack Obama inviterte til seremoni. Foto: AP /Pablo Martinez Monsivais/NTB-Scanpix Vis mer

Han og de andre fangene måtte marsjere 140 kilometer til en fangeleir i Pyoktong. Kapaun skal ha støttet de sårede hele veien, og sørget for at flere ikke ble skutt underveis.

Fremme i fangeleiren var han den som gravde latrinen, ga bort sin egen mat, meglet når konflikter oppstod, og stjal kaffe, te og fikk smuglet inn medisiner mot dysenteri. Men for kapellanen personlig ble det ingen lykkelig slutt.

I fangenskapet fikk han blodpropp i den ene foten, dysenteri og lungebetennelse. Den siste feltgudstjenesten han holdt for fangene var påskemessen søndag 25. mars 1951. Til slutt var han så svak at fangevokterne fraktet ham til et feltsykehus, hvor han døde 27. mai, og ble plassert i en massegrav.

«En helgen» Støttespillere mener feltpresten er intet mindre enn en helgen, og kjemper nå for å få ham kanonisert.

I 1993 ble han utnevnt til «Servus Dei» - guds tjener - som er første steget på vei mot helgenkåring i den katolske kirke. Vatikanet undersøker nå om en medisinsk helbred han skal ha utført som prest i Kansas kan betegnes som et mirakel, noe som er påkrevd for å få helgenstatus.

President Obama gjorde det klart at kapellanens gjerninger har vært tilstrekkelig for jordisk ære.

OVERLEVDE: Sersjant Herbert Miller fra New York var en av soldatene feltpresten reddet live til, og er spesielt omtalt i tildelingsteksten. Den nå 85 år gamle veteranen var selvsagt gjest under seremonien i Det hvite hus. Foto: AP /Pablo Martinez Monsivais/NTB-Scanpix
OVERLEVDE: Sersjant Herbert Miller fra New York var en av soldatene feltpresten reddet live til, og er spesielt omtalt i tildelingsteksten. Den nå 85 år gamle veteranen var selvsagt gjest under seremonien i Det hvite hus. Foto: AP /Pablo Martinez Monsivais/NTB-Scanpix Vis mer

- En amerikansk soldat som ikke avfyrte et gevær, men som bar det mektigste våpenet av dem alle, en kjærlighet til sine brødre så ren at han var villig til å ofre sitt eget liv for at de skulle overleve, sa Obama ifølge The New York Times.

Kapellan Kapaun skal ikke ha vært bitter på sine fiender. På sitt dødsleie, da han ble båret til sykehus av sine fangevoktere, skal han ha tatt følgende avskjed med sine kamerater:

- Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør.

FELTPREST: Den til nå ukjente feltpresten holdt gudstjenester midt i krigssonen med panseret på sin egen jeep som alter. Jeepen, en lastebil, og resten av utstyret, gikk etterhvert tapt i strid mot fienden. Foto: AP Photo/Col. Raymond A. Skeehan via The Wichita Eagle/NTB-Scanpix
FELTPREST: Den til nå ukjente feltpresten holdt gudstjenester midt i krigssonen med panseret på sin egen jeep som alter. Jeepen, en lastebil, og resten av utstyret, gikk etterhvert tapt i strid mot fienden. Foto: AP Photo/Col. Raymond A. Skeehan via The Wichita Eagle/NTB-Scanpix Vis mer
MED PIPE: Her er feltpresten avbildet med en pipe i Korea. Foto: AP/Courtesy Catholic Diocese of Wichita/NTB-Scanpix
MED PIPE: Her er feltpresten avbildet med en pipe i Korea. Foto: AP/Courtesy Catholic Diocese of Wichita/NTB-Scanpix Vis mer
KRIGSFANGE: Bildet viser fangeleir nummer 5 i Pyoktong, der feltpresten var krigsfange frem til sin død. Foto: AP/U.S. Army/NTB-Scanpix
KRIGSFANGE: Bildet viser fangeleir nummer 5 i Pyoktong, der feltpresten var krigsfange frem til sin død. Foto: AP/U.S. Army/NTB-Scanpix Vis mer