Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feltsykehus sender sivile i døden i Afghanistan

Sivile afghanere dør i stort antall fordi de vestlige feltsykehusene sender dem videre til et helsevesen som ikke fungerer, mener Leger uten grenser.

SENDT I DØDEN: Vestlige soldater som blir såret i Afghanistan, blir sendt tilbake til hjemlandet etter et kort opphold på feltsykehus. Sivile afghanere blir sendt i døden, mener Leger uten grenser. Foto: REUTERS/SCANPIX
SENDT I DØDEN: Vestlige soldater som blir såret i Afghanistan, blir sendt tilbake til hjemlandet etter et kort opphold på feltsykehus. Sivile afghanere blir sendt i døden, mener Leger uten grenser. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Vestlige militærsykehus i Afghanistan sender sivile krigsofre i døden når de overlater dem til det afghanske helsevesenet, mener Leger uten grenser.

Sivile afghanere dør i stort antall fordi de vestlige feltsykehusene sender dem videre til et helsevesen som ikke fungerer, mener hjelpeorganisasjonen.

De vestlige militærlegene bryter dermed krigens spilleregler, de såkalte Rules of Engagement, sier lederen for Leger uten grensers arbeid i Afghanistan, Michiel Hofman, til den danske avisen Berlingske Tidende.

Infeksjoner

Danske leger har i tre måneder drevet feltsykehuset i militærleiren Camp Bastion i Helmand-provinsen.

På denne tiden har de behandlet drøyt 2.000 pasienter, 40 prosent av dem sivile afghanere.

Mens sårede vestlige soldater blir videresendt til sykehus i hjemlandet, blir de sivile afghanske krigsofrene etter få dager overlatt til afghanske sykehus der selv den enkleste sårinfeksjon kan koste dem livet.

- Etter endt behandling ved feltsykehuset i Camp Bastion sendes pasientene ut av basen med fare for egne liv. Bare to-tre dager etter en operasjon droppes de foran et sivilt sykehus som ikke fungerer, sier Michiel Hofman.

Skjer ikke

- Ifølge krigens spilleregler skal alle krigsofre gis behandling. Deretter skal de bringes i sikkerhet andre steder, men det skjer ikke, sier han.

De danske legene som har tjenestegjort i Afghanistan er også bekymret over hvilken skjebne som venter de sivile krigsofrene.

- Jeg antar at mellom 80 og 90 prosent av de sivile pasientene jeg opererte, dør av enkle infeksjoner når vi sender dem hjem fra feltsykehuset. Afghanerne har ikke greie på å behandle sår, derfor dør de av infeksjoner, sier kirurgen Søren Thomsen til Berlingske Tidende.

Røde Kors

Formannen i den danske legeforeningen, Jens Winther Jensen, besøkte feltsykehuset i Camp Bastion i september, og han ser ingen enkel løsning på dilemmaet.

- Det understreker for meg viktigheten av at vi også engasjerer oss på helsesiden når vi som land engasjerer oss i en krig, sier han.

- Vi må bygge opp et helsevesen som kan ta seg av de afghanerne som kommer til skade i forbindelse med krigshandlingene, sier Winther Jensen.

Dansk Røde Kors driver to sykehus og flere klinikker i Afghanistan, og undrer seg over at ISAF-styrken ikke innleder et samarbeid med dem.

- Man kunne for eksempel gi et tilskudd til de store sykehusene, for å sikre at de følger opp behandlingen pasientene har fått på feltsykehusene. Det ville ha vært en billig måte å slippe ut av dilemmaet på, og et godt signal å sende afghanerne, mener generalsekretær Ander Ladekarl.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media