Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Felttoget mot Annan

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjansene øker dessverre for at FNs generalsekretær, som har drøye to år igjen av sin andre femårsperiode, vil bli drevet ut av jobben før tida. Konservative amerikanske politikere driver nå heksejakt på generalsekretæren, og Det hvite hus gjør ingenting for å hindre dem.

Dersom felttoget mot Annan og FN lykkes, blir det andre gang i løpet av det siste tiåret at amerikanske politikere driver FNs generalsekretær ut av stillingen. Begrunnelsene har vært forskjellige, men i begge tilfeller synes det virkelige motivet å være at generalsekretæren ikke har vært tilstrekkelig lydhør overfor USA. Annans forgjenger var egypteren Boutros Boutros-Ghali. USAs daværende utenriksminister Madeleine Albright satte seg imot at han skulle få sin andre periode som generalsekretær. Heller ikke en forkortet periode kunne godtas. Boutros-Ghali var verken lydhør eller tilstrekkelig villig til å reformere FN slik USA ville.

Kofi Annan startet som USAs foretrukne kandidat. Han etablerte kontakter i den FN-kritiske Kongressen. Kritikken mot FN ble effektivt dempet, og Annan stilte hele FN bak USA etter terrorangrepene den 11. september 2001. FN definerte invasjonen i Afghanistan som selvforsvar og legitimerte maktbruken mot Taliban. Men under forspillet til den amerikanske invasjonen i Irak fulgte Annan flertallet i Sikkerhetsrådet og gikk imot maktbruk før det var vedtatt en ny resolusjon. Etter invasjonen erklærte Annan den for ulovlig.

Det har lenge vært kjent at Saddam Hussein svindlet og omgikk sanksjonsregimet etter den første Golfkrigen. Særlig gjaldt dette «Olje for mat»-programmet. Dette blir nå brukt mot Annan. Hans sønn er trukket inn i omfattende anklager om misbruk av stilling og korrupsjon. Men Annans anklagere vil ikke vente på resultatene av de granskninger som er satt i gang. De vil drive ham fra jobben nå. De amerikanske, konservative politikerne som har stilltiende støtte fra Det hvite hus, vil ha sin hevn for Irak. De vil ikke risikere at granskningen frikjenner Annan. Og de bryr seg ikke om at de risikerer å ødelegge FN i prosessen. Noen av dem betrakter det som en bonus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media