Fem ambassadeansatte dømt for skattesvik

- Fem tidligere ansatte ved USAs ambassade i Oslo straffes for skattesvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fem tidligere ansatte ved den amerikanske ambassaden i Oslo er dømt til betinget fengsel og bøter for ikke å ha betalt skatt, melder TV 2.

De fem mennene har bakgrunn fra forsvaret og jobbet ved USAs ambassade som vakter, sjåfører og sikkerhetsfolk. Ambassaden overlot til hver enkelt å føre opp inntekten på selvangivelsen, og lønnsutbetalingene over flere år - som ifølge TV 2 spenner fra 900.000 til 2 millioner kroner - ble ikke rapportert til norske skattemyndigheter.

I Oslo tingrett forklarte de tiltalte seg om det de oppfattet som uklarheter rundt skattlegging av inntekter fra ambassaden. Flere skal ha fått vite at det var frivillig å betale skatt, og at ambassaden ikke ga inntektsopplysninger til norske skattemyndigheter.

Én av de tiltalte skal i en telefonsamtale med en ansatt i Skatt øst ha sagt at det fantes en «arbeidsmoral» om ikke å oppgi inntekten på selvangivelsen.

Tingretten har dømt de fem mennene til betinget fengsel i mellom 15 og 30 dager og bøter på mellom 30.000 og 80.000 kroner.

I 2010 avdekket TV 2 at flere norske personer, blant dem tidligere politiansatte, jobbet som agenter i en hemmelig overvåkingsenhet ved USAs ambassade i Oslo. Skatt øst har anslått at rundt 80 personer kan ha latt være å skatte av lønnsutbetalinger fra ambassaden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer