Fem år for bildrap

En 23 år gammel mann er idømt fem års fengsel etter at han i en stjålet varevogn kolliderte med en personbil slik at en ung kvinne mistet livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen må også betale 200.000 kroner i oppreisning til den avdøde Marianne Heldres datter og 150.000 kroner til hennes ektefelle.

Det var søndag 28. november 1999 kollisjonen skjedde på Økern i Oslo.

Den stjålne varevogna med 23-åringen som sjåfør, ble stoppet i en politikontroll. 23-åringen stakk av fra kontrollen, og politiet la seg på hjul. Ved Klemetsrudkrysset kjørte han med høy hastighet over i motgående kjøreretning, og holdt dette kjørefeltet i en strekning på omkring 10 kilometer, inntil kollisjonen ved Økern. Føreren av varevogna stakk av fra åstedet.

23-åringen er straffedømt ti ganger de siste fem årene, deriblant for en rekke overtredelser av vegtrafikkloven. Han har aldri hatt førerkort.

Preventive hensyn

- Ved straffutmålingen legges det stor vekt på at det er utvist en kvalifisert bevisst uaktsomhet som grenser mot forsett, skriver byretten i sin domsavsigelse. Retten legger også vekt på at de allmenne preventive hensyn tilsier en meget streng reaksjon, og viser til at det i de senere årene har vært flere tilfeller hvor kriminelle begir seg inn på hasardiøs kjøring mot kjøreretningen for å få politiet til å oppgi forfølgelsen.

Marianne Heldre var nybakt mor da hun omkom i kollisjonen. Hennes datter på seks uker fikk store hodeskader, men legene har uttrykt håp om at jenta, som i dag er halvannet år, innen ett år kan leve som normalt.

Aktor hadde lagt ned påstand om fem år og åtte måneders fengsel, samt at avdødes datter og ektefelle skulle få henholdsvis 300.000 og 200.000 kroner i oppreisning.

To politiansatte ble for kort tid siden frifunnet for grov uforstand i tjenesten etter biljakten. (NTB)