Fem år for bildrap

Mot kjøreretningen og i høy hastighet kjørte den 22 år gamle mannen nordover på E6 ut fra Oslo. En småbarnsfamilie ble rammet. Moren døde. Høyesterett fastsetter straffen for bildrapet til rekordlange fem år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer Morten Kjenslis innvending om at straffen var for høy, fordi ingen tidligere er blitt dømt til en så lang fengselsstraff for et bildrap, avvises blankt i dommen fra Høyesterett.

Landets øverste dommere beskriver hasardferden som en «uforsvarlighet og en hensynsløshet av særdeles grov karakter».

Høyesterett slår dessuten fast at vilkårene for særdeles skjerpende omstendigheter klart foreligger, og legger til at selv innenfor det strengeste straffealternativet står man overfor en «svært grov overtredelse».

Politijakt

Det uaktsomme bildrapet i november 1999 startet med et biltyveri og en ureglementert forsering gjennom en rundkjøring som ble observert av politiet.

Den uniformerte politibilen la seg på hjul, men ga opp jakten da biltyven havnet i motgående kjørefelt der E6 utvides til fire felt med atskilt midtrabatt nord for Oslo.

Til tross for en nesten-frontkollisjon og flere avkjøringsmuligheter, fortsatte den nå 24 år gamle mannen ferden nordover i feil kjøreretning i en drøy mil.

Det endte - som det ifølge lagmannsretten før eller senere «måtte» - i en fatal frontkollisjon.

Småbarnsfamilie

Høyesterett beskriver på denne måten hva som skjedde:

Ved Økern kolliderte han med en Honda Civic som kjørte i 70 km/t. I bilen satt et ektepar og deres seks uker gamle barn. Sammenstøtet var voldsomt. Moren døde etter kort tid og barnet fikk livstruende hjerneskader.

I dag, drøyt to og et halvt år etter ulykken, har barnet fremdeles åpen spalte i kraniet, og det er fare for at hun er påført varige men. Faren sliter fortsatt med ettervirkninger, selv om han ikke ble alvorlig fysisk skadd.

Domfeltes venninne, hun var med i den stjålne varebilen, fikk ødelagt ryggen og skuldrene og har siden vært plaget av depresjoner. Ulykkes-sjåføren stakk av fra ulykkesstedet.

Notorisk

Høyesterett er altså ikke i tvil om at handlingen er «svært grov». I skjerpende retning teller det også den lange strekningen mot kjøreretningen på motorvei, samt domfeltes forhistorie.

I en alder av snart 25 år er mannen dømt 11 ganger, som oftest i forbindelse med biltyverier, kjøring i påvirket tilstand og bilflukt fra politiet. Mannen, som nå soner en annen dom fra februar i år, har aldri hatt sertifikat.

I tillegg til straffen på fem års fengsel, er 24-åringen dømt til å betale 200.000 kroner i erstatning til barnet og 150.000 kroner til faren.

(NTB)