- Fem arbeidere omkommet på atomkraftverk

Skal angivelig ha mistet livet da de forsøkte å begrense skadene.

DUMPER VANN:  I et desperat forsøk på å kjøle ned reaktorene på Fukushima Daiichii dumper millitærhelikoptre vann over anlegget. Foto:     REUTERS/NHK via Reuters TV
DUMPER VANN: I et desperat forsøk på å kjøle ned reaktorene på Fukushima Daiichii dumper millitærhelikoptre vann over anlegget. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TVVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem arbeidere skal være omkommet i det brennende Fukushima Daiichi-kraftverket, melder TV2.

Det er deres reporter Elin Sørsdahl som rapporterer dette fra Japan.

De fem omkom under redningsarbeidet, ifølge TV 2.

- Vi har også fått denne informasjonen fra en offentlig ansatt i Fukushima prefektur, men det er ikke bekreftet.  Ingenting er sagt fra myndighetene. Japanske medier har heller ikke meldt dette, så vidt vi har sett, sier Frode Pleym fra Greenpeace, som oppholder seg i Osaka i Japan og overvåker japanske medier.

- Det svirrer mange rykter her, påpeker han.

Selvmordsoppdrag
180 japanske arbeidere kjemper i skift på 50 mann av gangen, en intens kamp for å få kontroll på de løpske atomreaktorene.
På grunn av den farlige strålingen er dette blitt kalt et selvmordsoppdrag. Ifølge leder Gregory Jaczko i USAs atomsikkerhetskommisjon er det grunn til å tro at strålingen er «ekstremt høy» ved reaktorene i atomkraftverket. - Det vil være svært vanskelig for krisearbeidere å komme nær reaktoren. Strålingsdosene de ville få, vil potensielt være dødelige på svært kort tid, sa han i går.

Pleym er enig i vurderingen.

- Dette er helt klart et selvmordsoppdrag. At det arbeiderne gjør er heroisk er det ingen tvil om. Forhåpentligvis bidrar arbeidet de gjør til å begrense skadene, sier han.

Arbeidere har forsvunnet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har i dag offentliggjort en liste over skader de ansatte på atomkraftverket har vært utsatt for. Lista er basert på informasjon IAEA fikk fra  selskapet TEPCO, som driver atomkraftanlegget, i går.  TEPCO rapporterer om følgende skader:

Skader
To TEPCO ansatte har mindre skader
To ansatte hos en underleverandør er skadd. Begge er brakt til sykehus, en med beinbrudd. Den andres tilstand er ukjent.
To personer er savnet
To personer har blitt «plutselig syke»
Fire personer, to fra TEPCO og to fra underleverandører, har mindre skader etter eksplosjonen ved reaktor 1 11. mars.
11 personer ble skadd i eksplosjonen ved reaktor 3 14. mars.
To fra TEPCO-ansatte er brakt til sykehus etter skader fra kontrollrommet

Stråleskader
17 personer har skader i ansiktet fra nedfall av radioaktivt materiale.
De er ikke brakt til sykehus siden de er utsatt for forholdsvis lave stråleverdier.
En arbeider lider fra betydelig stråleskader fra arbeid med ventilasjon.
To politimenn er utsatt for stråling har fått behandling Det undersøkes også om flere brannmenn som er utsatt for stråling har skader